Tutorial: cum folosesti al doilea laptop pe post de monitor extern fara cabluri
Utilizatorii de Windows 10 (1909) care au nevoie de al doilea monitor pot să transforme un laptop in display secundar prin conexiune wireless!
Știați că dacă folosiți Windows 10 (recomandarea mea este 1909, dar merge și cu versiuni mai vechi) puteți să vă transformați un al doilea laptop pe post de monitor secundar fără cabluri? Odată cu lucrul de acasă forțat de epidemia de coronavirus mi-am dat seama că resimt lipsa unui al doilea monitor, chestie care la birou era o treabă implicită.
Am un monitor mai vechiuț pe care îl leg prin DVI pe MacBook-ul meu, însă nu îl pot folosi pe laptop-ul Dell de la birou care are doar ieșire HDMI. După ce inițial mi-a trecut prin minte să îmi cumpăr (în sfârșit!) un monitor nou mi-am dat seama că nu e nevoie să fac asta și că pot să mă folosesc de un al doilea laptop (da, am acasă vreo 4, unul pentru fiecare membru al familiei) cu suport wireless display pe post de monitor secundar. Și nu am nevoie de nimic altceva decât să știu cum se face.
După ce mă joc cu treaba asta de câteva zile am ajuns să o apreciez maxim – doar în condiții speciale ajungi să îți dai seama câte chestii mișto sunt în Windows 10. Prin urmare, haideți să vă spun și vouă cum se face!
Fiți siguri că aveți instalat Windows 10 (recomand versiunea 1909) pe ambele laptop-uri Porniți conexiunea Bluetooth pe amândouă (clic pe zona de notificări și apoi activați Bluetooth)
Acum, mergeți pe laptop-ul pe care vreți să îl transformați în monitor secundar și deschideți Settings, System și clic pe Projecting to this PC. Alegeți setările după cum urmează: Some Windows and Android devices can project to this PC when you say it’s OK pus pe Available everywhere (nu e cea mai bună soluție, dar uneori nu aveți de ales). Mențineți setarea așa cât timp folosiți laptop-ul ca al doilea display, pe urmă vă recomand să o dezactivați.
Setările ce permit transformarea unui laptop în display secundar.
Apoi puneți Ask to project to this PC pe Every time a connection is requested. Și nu uitați Require PIN for pairing pus pe Always! Setarea această vă asigură că și în situația în careuitați să dezactivați disponibilitatea pentru proiecție, doar aparatele autorizate se vor putea conecta la ecran.
Acum avem pregătită configurația, putem trece la activarea conexiunii. De pe laptop-ul principal, cel al cărui ecran vreți să fie extins, apăsați combinația de taste Windows + P. Vi se deschide fereastra de proiecție.
Activați proiecția pe un al doilea ecran.
Acum apăsați pe Connect to a wireless display. Vi se deschide o fereastră nouă, moment în care Windows-ul caută dispozitivele pe care poate să proiecteze. Dacă ați urmat pașii de mai sus și ați pregătit al doilea laptop pentru a primi proiecția, el va apărea în listă.
Clic pe el și așteptați puțin. În câteva pe secunde pe laptopul secundar (cel ce va fi transformat în display secundar) o să primiți o notificare ce vă cere acceptul pentru proiecție.
Alegeți Allow once și apoi apăsați OK. Începe procesul de conectare ce va afișa o a doua fereastră pe laptop-ul secundar unde se dau detalii despre parola de conectare.
De fiecare dată când se cere conectarea va fi afișată o altă parolă. Acum, dacă vreți să puteți folosi și tastatura și mausul de pe laptop-ul secundar pe primul, apăsați CTRL+S și bifați opțiunea.
Mergeți pe laptop-ul principal și introduceți parola afișată pe al doilea laptop, apoi apăsați Connect.
Gata, magia s-a întâmplat și brusc display-ul de pe primul ecran este extins pe cel de-al doilea folosind combinația de Bluetooth și Windows 10. Merge suficient de bine încât să vă puteți face treaba, cel puțin să țineți deschis Visua Studio (Code) sau ce folosiți pentru scrierea codului, sau email-ul.
Windows 10 1909 cu extended display de pe MacBook Air pe un laptop Dell 5530.
Încercați că merită! Și dacă vă e util, arătați-le și altora cum se face.
Tutorial de calculator pas cu pas pentru începători. (Secțiunea – Începători) Cum să înveți să lucrezi la computer rapid și ușor! Pentru ce nivel de utilizator este acest curs?
Toți cei care au început să studieze o nouă afacere sau abilități pentru el însuși, s-au confruntat cu faptul că habar nu avea în ce direcție să se dezvolte, unde să se deplaseze mai departe și care ar trebui să fie bagajul abilităților dobândite. Învățarea unui computer și lucrul la el nu este, de asemenea, o astfel de excepție pentru un începător. Prin urmare, în acest articol, experții site-ului vă vor oferi sfaturi pentru a vă ajuta să stăpâniți lucrul pe un computer mai ușor și chiar de la zero.
Calculatoarele sunt acum folosite peste tot, astfel încât rezolvă o varietate de sarcini, de la contabilitate și proiectare, până la gestionarea unor facilități atât de importante, cum ar fi, de exemplu, centralele nucleare, producția de automobile și energia.
Prin includerea unui computer în tomograful medical și instalarea programului de diagnostic adecvat pe computer, va fi posibilă examinarea corpului. Instalați un program de contabilitate pe același computer și acesta va ține evidența finanțelor. Prin urmare, putem concluziona: în funcție de ce programe instalați pe computer, puteți rezolva astfel de sarcini pe acesta.
De unde să începi să stăpânești computerul?
- Aceasta este o mașină universală pe care orice persoană își poate rezolva problemele. Prin urmare, există abilități de calculator de bază pe care fiecare utilizator ar trebui să le aibă. Fiecare program de calculator, cu toată abundența și specializarea sa actuală, are, de asemenea, un aspect sau o interfață standard. Toate acestea ajută utilizatorul să stăpânească rapid munca de pe computer.
Se mai poate trage o concluzie: abilitățile de bază de lucru cu programe universale utilizate în programe specializate. Acest lucru facilitează lucrul cu un computer și, dacă este necesar, dezvoltarea de noi programe.
Aceasta înseamnă că este cel mai ușor să înveți cum să lucrezi pe un computer prin studierea abilităților și cunoștințelor de bază. Mai jos este o listă de abilități de bază:
capacitatea de a crea, deschide, copia, edita, muta, șterge - un folder, document sau fișier. Un utilizator începător ar trebui să știe care este diferența dintre un folder și un fișier sau document, cum sunt stocate fișierele și cum să le stocheze corect pe un hard disk.
utilizați, deoarece acum aproape fiecare computer este conectat la Internet. Prin urmare, securitatea computerului și a datelor stocate în acesta trebuie să fie la un nivel ridicat.
utilizați Internetul, cu alte cuvinte - găsiți informațiile necesare, folosiți e-mailul, programele concepute pentru a comunica cu alte persoane.
utilizați diverse programe multimedia concepute pentru a vizualiza și asculta fișiere multimedia. Fișierele multimedia vin într-o mare varietate de formate, așa că uneori trebuie să fie convertite dintr-un format în altul. Aceasta se numește conversie, iar pentru aceasta există diverse programe - convertoare.
De regulă, lucrul pe computer presupune utilizarea simultană a tuturor acestor abilități. De exemplu, trebuie să găsiți documentul dorit pe Internet, să-l salvați pe computer și să-l trimiteți e-mail prieten.
Deoarece munca pe computer este individuală, fiecare utilizator decide singur ce programe trebuie instalate pe computer. Aceasta înseamnă că este de dorit să le poți instala sau instala, într-un mod diferit, pe cont propriu. În consecință, și ștergeți, dacă este necesar.
Ce altceva trebuie să știi despre computer pentru a-l stăpâni?
Utilizatorul sau programele de aplicație în sine nu pot fi instalate sau utilizate fără sistem de operare . Acesta este principalul și program de control , care permite utilizatorului să personalizeze computerul în funcție de gustul și preferințele sale.
Sistemul de operare este, de asemenea, legătura dintre programele utilizatorului și hardware-ul computerului. Sistemul de operare, controlând computerul, alocă resursele necesare pentru programele de aplicație: timpul procesorului și RAM.
Astfel, utilizatorul nu trebuie doar să poată utiliza programe de aplicație, dar este și de dorit să poată configura computerul folosind sistemul de operare. De exemplu, rezoluția și adâncimea de biți a paletei de culori a ecranului. Sau lucrul cu hard disk-uri: defragmentarea discurilor pentru o muncă mai rapidă, verificarea discurilor și remedierea erorilor, curățarea discurilor de fișiere nedorite pentru a crește spațiul liber și performanța.
În viitor, după ce ați dobândit suficientă experiență, puteți învăța independent
Pe această pagină, toate lecțiile site-ului sunt ordonate exact în ordinea în care vă sfătuim să le luați. Din păcate, în acest moment există lacune în lista de lecții care vor fi completate fără greș. Subiectele despre care există deja articole sunt link-uri (evidențiate cu albastru cu subliniere) - urmărește-le și învață! Lista nu include știri și unele articole (de exemplu, despre rezolvarea problemelor computerului). nu au sens pentru învățare, totuși, le vei primi dacă te abonezi la newsletter.
Vă puteți scrie liber dorințele în comentarii, acest lucru este foarte binevenit. Subiectele sugerate sunt incluse în planul de articole.
Să creăm împreună cel mai bun sistem gratuit de învățare pas cu pas!
Ţintă: creați o listă de articole pe site, studiind care într-o anumită ordine, vă veți simți liber să lucrați la computer.
Important! Dacă puteți scrie un articol de expert pe oricare dintre aceste subiecte, scrieți-ne, articolele sunt plătite.
Curs: Utilizator computer - De bază
Ce este un netbook Ce este un ultrabook Ce este o tabletă Ce este un telefon tabletă Port USB: ce este și ce se poate conecta prin el Cum să pornești computerul, ce se întâmplă în acest moment Ce este un șofer. Care este shell-ul grafic al sistemului de operare Computer desktop. Mouse, cursor, cum se lucrează cu mouse-ul. Ce este o scurtătură, fișier, program, folder. Tipuri de fișiere de bază. Ce este o extensie Ce s-a întâmplat HDD si cum functioneaza La publicare) Partiții pentru hard diskul computerului. Tastatură. Cum să lucrezi cu ea. Creăm un fișier text. Ce este în meniul de pornire Ce este modul de repaus și când să-l folosești Ce este modul standby și când să îl utilizați Instalăm programul. Etapele principale ale instalării oricărui program. Unde va apărea, cum să găsiți unde este instalat, cum să îl găsiți în meniul Start. Lucrăm cu programul. Elemente standard ale programului: setări, meniu derulant, bară de instrumente cu acces rapid. Creăm o etichetă. Toate modurile. Cum să vizualizați caracteristicile computerului dvs. Ecranul computerului. Rezoluție, setări, schimba tema desktopului. Cum se instalează driverul de dispozitiv. De unde să descărcați driverul dacă nu este instalat automat. ( În muncă) Pornirea computerului. Cum să dezactivați programul de la pornire. Cum să dezactivați încărcarea automată în programul în sine. ( În muncă) Ce este o arhivă. Lucrul cu programul de arhivare Cum se deschide videoclipul pe computer Cum se deschide e-carte(.pdf .djvu .pdf) ( În muncă) Cum se deschide o prezentare Cum se deschide un document (.doc, .docx, Cum aflu ce placa video am Ecranul albastru al morții (BSOD) - ce este Ce este un BIOS și pentru ce este? Cum se deschide.pdf Cum se deschide Cum se deschide .djvu Tastatura pe ecran - ce este și pentru ce este Cum se schimbă limba pe computer Taste rapide Windows 10 Cum să măriți fontul pe computer
Curs: Securitate Calculatoare
Cum se pune o parolă pe Windows Cum să găsești o parolă complexă Cum să vă securizați contul Google Ce este un antivirus Ce este un firewall Cum să blochezi ferestrele pop-up Cum să faceți vizibile extensiile de fișiere în Windows Cum să te protejezi pe Internet folosind extensia WOT Prezentare generală a Kaspersky Anti-Virus
Curs: Programe de calculator
Comutator Punto Ceas deşteptător pentru computer Program pentru crearea video din fotografii
Curs: Servicii Google
Curs: Utilizator computer: Intermediar
Cum se creează mașină virtuală(computer virtual) Cum să transferați fotografiile vechi pe computer Cum să puneți o parolă într-un folder Cum să curățați registrul Windows Cum să intri în BIOS Cum se formatează un hard disk Cum se defragmentează hard disk.
Curs: Utilizator de laptop și netbook
Care este diferența dintre un laptop și un netbook Cum să alegi un laptop Caracteristici de lucru cu un laptop și netbook Laptop, dispozitiv netbook Tastatură pentru laptop și netbook - caracteristici de lucru Cum să prelungești durata de viață a bateriei Ce să faci dacă laptopul (netbook-ul) este încălzit Standuri pentru computer: răcire și nu. Cum să pornești WiFi pe un laptop
Curs: Computer și dispozitive „near-computer”.
Articolul vă va spune ce este un computer și cum să îl utilizați.
Navigare
În zilele noastre, un număr mare de oameni pot folosi un computer și un laptop. Dar oamenii nu se nasc cu aceste abilități, totul o dată începe de la zero.
Începătorii sunt interesați de cum să stăpânească un computer și un laptop de la zero? Cum să începi studiul independent al unui computer/laptop? Să vorbim despre asta în recenzia noastră.
Care este diferența dintre un computer și un laptop?
Practic nimic. Principala diferență dintre un computer și un laptop este mobilitatea. Dacă un computer este un dispozitiv staționar, atunci un laptop este un dispozitiv mobil. Adică computerul trebuie instalat pe masă și folosit în viitor, iar laptopul poate fi transportat liber cu tine, pentru care este destinat.
Atât un computer, cât și un laptop constau dintr-o tastatură, monitor, mouse, procesor, memorie cu acces aleator etc. Doar un computer are toate aceste componente conectate între ele, în timp ce un laptop este, parcă, un singur dispozitiv monolit.
Atât pe computer, cât și pe laptop, este instalat un sistem de operare, de exemplu, " Windows" (cel mai frecvent) sau " linux". Dacă stăpânești, să zicem, un computer, atunci poți deja să lucrezi pe un laptop fără dificultate și invers. Prin urmare, în această recenzie, nu vom oferi două instrucțiuni, dar vom vorbi despre cum să folosiți un computer.
Sistemul de operare este un fel de „suflet” al computerului. Acest software ceea ce face posibilă lucrul pe calculator. Când porniți computerul, sistemul de operare este cel care începe să funcționeze primul, vedem asta când monitorul se aprinde:
Să începem să studiem computerul cu sistemul de operare
Dacă nu ar exista un sistem de operare, am vedea doar un ecran negru și niște litere de neînțeles cu cifre care nu ne sunt de folos. A lucra pe un computer înseamnă de fapt a lucra cu programe care, în general, alcătuiesc sistemul de operare.
Vedeți cum se deplasează cursorul mouse-ului pe ecran - aceasta este opera sistemului de operare. Ce zici de tastarea? Fotografie? Video? Chiar și sunetele de la difuzoare sunt posibile doar datorită sistemului de operare. În secolul trecut, s-a ascultat muzică de pe discul pe care a fost înregistrată melodia. Acum fișierele audio și video sunt prezentate în format digital, adică sub formă de programe.
Sistemul de operare vă permite să vă aduceți la viață monitorul, mouse-ul, tastatura, difuzoarele și toate dispozitivele care alcătuiesc computerul. Fără el, computerul este doar un organism de fier „fără viață”. Amintiți-vă, sistemul de operare este sufletul computerului.
Windows
În general, sistemele de operare pot fi diferite. Unele dintre ele sunt foarte faimoase, altele nu sunt foarte comune în rândul utilizatorilor obișnuiți.
« Windows„Se referă la cele mai obișnuite sisteme de operare, care se remarcă prin comoditate și este excelent pentru utilizare nu numai de către specialiști, ci și de către oamenii obișnuiți de acasă.
« Windows", de asemenea, vine în diferite versiuni: " Windows 95», « Windows 7», « Windows XP», « Windows 8», « Windows 10" etc. Cele mai frecvente sunt cele șapte, opt și zece. Odinioară populară Windows XP” este considerat oficial învechit, deși este încă destul de posibil să se lucreze la el.
Distinge versiuni" Windows» între ele pot fi aspect:
Există, de asemenea, o altă modalitate ușoară de a afla ce versiune a sistemului de operare este instalată pe computer:
Faceți clic pe butonul din colțul din stânga jos start " Butonul stânga al mouse-ului
" Butonul stânga al mouse-ului Apoi, faceți clic pe elementul " Un calculator " (sau " Calculatorul meu ”) cu butonul din dreapta al mouse-ului.
" (sau " ”) cu butonul din dreapta al mouse-ului. Apoi, în noua fereastră care se deschide, faceți clic stânga pe elementul " Proprietăți»
După aceea, se va deschide un folder în care vor fi indicate informații despre sistemul dvs. de operare.
Aflați ce sistem de operare este instalat pe computerul nostru
Deci, am studiat pe scurt ce este un sistem de operare. Acum să trecem la studiul computerului în sine.
Studiem dispozitivul PC
Componentele unui calculator
Pentru a învăța cum să lucrezi pe un computer, mai întâi trebuie să studiezi designul acestuia. Adică, trebuie să știi ce dispozitive fac parte dintr-un astfel de lucru precum un „computer personal”.
În principiu, majoritatea oamenilor au o idee despre cum se numesc componentele unui computer, dar vom explica totul mai detaliat, astfel încât să fie mai ușor pentru începători să gestioneze aceste părți.
Deci, computerul este format din:
Piese interne - acestea sunt elementele care compun unitatea de sistem (o cutie mare cu un buton de pornire). În principiu, unitatea de sistem este un computer, ca atare. Și orice altceva, de exemplu, un mouse, este doar o parte integrantă a acestui computer.
- acestea sunt elementele care compun unitatea de sistem (o cutie mare cu un buton de pornire). În principiu, unitatea de sistem este un computer, ca atare. Și orice altceva, de exemplu, un mouse, este doar o parte integrantă a acestui computer. Piese exterioare- acestea sunt, de fapt, componentele computerului pe care le conectăm la partea de sistem (tastatură etc.).
La rândul lor, toate părțile descrise ale unui computer pot fi clasificate în funcție de interacțiunea lor cu o persoană:
Dispozitive de intrare - Acestea sunt dispozitive care permit unei persoane să dea instrucțiuni unui computer (mouse, tastatură).
- Acestea sunt dispozitive care permit unei persoane să dea instrucțiuni unui computer (mouse, tastatură). Dispozitive de ieșire a informațiilor - dispozitive care transmit informații de la un computer către o persoană (monitor, difuzoare).
- dispozitive care transmit informații de la un computer către o persoană (monitor, difuzoare). Dispozitive de intrare/ieșire- acestea sunt, respectiv, acele dispozitive care combină conceptele descrise mai sus (unitate de disc).
Acum să vorbim despre principalele dispozitive, fără de care munca pe computer va fi imposibilă.
Unitate de sistem
Cum arată blocul de sistem?
Deci, unitatea de sistem este creierul computerului. Pentru a înțelege de ce unitatea de sistem este o parte atât de importantă a computerului, trebuie doar să examinați ce se află în interiorul ei.
În interiorul unității de sistem se află placa de baza- acesta este un fel de microcircuit imens, în care, de fapt, sunt încorporate absolut toate elementele unui computer: procesor, RAM, placă video, placă de sunet, unitate de disc, precum și toți conectorii (la care un monitor, tastatură , mouse, cablu de rețeaȘi toate celelalte).
De asemenea, puteți conecta un dispozitiv Wi-Fi, un tuner TV și console de jocuri la unitatea de sistem. Aceasta este o chestiune de gust și nevoi. Când cumpărați, comandați singur ce fel de computer aveți nevoie: pentru a juca, pentru a viziona videoclipuri sau doar pentru a accesa Internetul. Pe baza acesteia, unitatea de sistem este asamblată cu toate elementele sale constitutive.
Pe unitate de sistem există cel puțin două butoane: porniți computerul și reporniți:
Butonul de pornire de pe unitatea de sistem
Toate celelalte părți importante ale computerului, cum ar fi monitorul, mouse-ul, tastatura și difuzoarele, sunt deja selectate sub unitatea de sistem. Adică, atunci când cumpărați un computer, trebuie să începeți cu unitatea de sistem și apoi să selectați totul pentru acesta. Apropo, puteți schimba liber monitorul sau tastatura dacă nu sunt în funcțiune sau nu mai corespund cerințelor dumneavoastră. Dar cu un laptop, acest număr nu va mai funcționa.
Monitorizați
Monitorul computerului
Toată lumea știe ce este televizorul. Toată lumea îl privea. Un monitor de computer nu este tocmai un televizor, dar îndeplinește aceeași funcție, adică funcția de afișare a informațiilor pe ecran. Dacă în cazul unui televizor, astfel de informații sunt transmise printr-o antenă sau un cablu de televiziune (semnal analog), atunci informațiile sunt transmise către monitorul computerului de la unitatea de sistem. Mai exact, semnalul vine de la placa video, care se află în unitatea de sistem, așa cum am învățat mai sus.
Monitoarele vin în diferite dimensiuni, care este determinată, de exemplu, de lungimea diagonalei ecranului și se măsoară în inci. Calitatea imaginii nu depinde de dimensiunea ecranului. Rezoluția ecranului este responsabilă pentru calitatea imaginii. Acesta este numărul de pixeli (puncte electronice) pe inch pătrat. Aceste puncte de pe ecran alcătuiesc imaginea. În consecință, cu cât sunt mai multe puncte (cu cât rezoluția ecranului este mai mare), cu atât imaginea este mai bună, mai clară și mai vie.
Difuzoare
Difuzoare
La fel ca un monitor, difuzoarele primesc un semnal cu informații de la unitatea de sistem, dar îl scot doar nu sub formă de imagine, ci sub formă de sunet. Acest semnal este transmis de la unitatea de sistem pe cheltuiala plăcii de sunet.
Difuzoarele computerelor diferă de difuzoarele clasice convenționale prin faptul că au în interior și un amplificator audio. Placa de sunet transmite doar un semnal analogic (de exemplu, ca player), iar apoi semnalul, ca de obicei, este procesat în amplificator și merge la difuzoare. Difuzoarele computerelor au un cablu cu priză tocmai pentru că conectează la rețea un amplificator audio (nu difuzoare).
Tastatură
tastatura
Am discutat mai sus despre dispozitivele de ieșire, acum să vorbim despre dispozitivele de intrare și să începem cu tastatura.
Toată lumea știe că tastatura este concepută pentru a introduce text, pe care apoi (sau mai degrabă nu „mai târziu”, ci imediat) îl vedem pe ecran. Tastatura, respectiv, are toate tastele necesare cu litere, cifre și alte simboluri.
Există și chei, datorită cărora putem da computerului anumite comenzi. De exemplu, dacă apăsăm butonul „ cap lock”, aceasta ne va oferi posibilitatea de a tipări textul cu majuscule, sau de a începe un cuvânt (nume, titlu) cu majuscule. Prin apăsarea tastelor, care înfățișează săgeți, putem derula pagina (pe Internet, sau în orice folder de pe computer) în sus sau în jos.
Mouse
Un astfel de nume mouse-ul computerului primit din motivul că este un pic ca un șoarece viu, adică are corp și coadă (snur):
mouse pentru PC
Mouse-ul computerului este conceput în primul rând astfel încât să putem muta cursorul pe ecranul monitorului cu cel mai mare confort. Dacă ar fi să folosim tastatura exclusiv, atunci acest lucru ne-ar crea probleme inutile și ar dura mult timp.
Un mouse standard are două butoane (stânga și dreapta) și o roată. Butonul din stânga oferă, parcă, principalele acțiuni atunci când, de exemplu, mutăm cursorul mouse-ului peste un folder și îl deschidem făcând clic pe acest buton. În același mod, închidem ferestre și programe - trecem cu mouse-ul peste pictograma crucii și apăsăm butonul din stânga.
Butonul din dreapta este responsabil pentru acțiuni suplimentare, de exemplu, deschide un meniu sau ferestre suplimentare. Roata, pe de altă parte, vă permite să derulați pagina în sus și în jos, așa cum se face cu tastele corespunzătoare de pe tastatură.
Video: Cum să stăpânești un computer și un laptop rapid și ușor?
Video: Din ce este făcut un laptop?
Salutări, dragi cititori.
Dacă ați deschis browserul și ați găsit acest articol, ați făcut deja un pas mare către noi cunoștințe și abilități. Astăzi voi vorbi despre ce cursuri de alfabetizare informatică puteți urma pentru a stăpâni rapid elementele de bază ale lucrului cu tehnologie și cele mai necesare programe.
Acest material va fi util pentru persoanele în vârstă și pentru toți utilizatorii începători de computere personale (PC). Să vorbim despre diferite formate de învățare și să luăm în considerare mai multe servicii online. La sfârșitul articolului vor apărea adrese și numere de telefon ale „live” cursuri gratuite pentru persoanele în vârstă din marile orașe ale Rusiei.
Există mai multe opțiuni pentru a învăța cum să lucrezi pe un computer de la zero. Luați în considerare fiecare dintre ele, evidențiați argumentele pro și contra.
Dobândirea de cunoștințe online pe site-uri speciale
Platformele de învățare online au un plan de lecție pe diverse subiecte, pot fi oferite teste și sarcini pentru testarea cunoștințelor, precum și sprijin și răspunsuri la întrebări în comentariile materialelor. Principalele avantaje ale acestei abordări:
Îți planifici singur timpul de studiu?
vă puteți întoarce oricând la informațiile trecute și le puteți reîmprospăta în memorie;
poți lua doar lecții relevante, nu este deloc necesar să parcurgi întregul program de pregătire de la început până la sfârșit.
Acum despre dezavantajele metodei. Învățarea online necesită disciplină și motivație intrinsecă. Nu există profesor care să noteze și să te facă să studiezi cu atenție tema. Chiar și cu răspunsuri bine stabilite și destul de rapide la comentarii, poate fi dificil să obții un răspuns detaliat la întrebarea ta.
De asemenea, este dificil să stăpânești ceva dincolo de lecția dată. Adică, este posibil ca site-ul pur și simplu să nu aibă informațiile de care aveți nevoie.
În general, această opțiune este destul de convenabilă dacă găsiți un site bun în care materialul este prezentat simplu și clar, iar feedback-ul funcționează rapid. Mai jos voi vorbi despre câteva proiecte de succes.
Studierea în cursuri în grup sau individual cu un profesor
În multe orașe puteți găsi școli private care îi învață pe începători cum să lucreze cu un computer. Trebuie să vii și să te înscrii la lecții de grup sau individuale cu un profesor. Avantajele acestui mod de a învăța:
prezența unui profesor nu vă permite să vă relaxați, trebuie să lucrați din plin;
mentorul răspunde la toate întrebările, ajută atunci când apar dificultăți, toate acestea se întâmplă rapid, nu trebuie să așteptați un răspuns câteva ore sau zile, așa cum este cazul resurselor online;
Învățarea în grup stimulează în plus dobândirea de cunoștințe și abilități, ajută la a face față timidității și indeciziei.
Principalul dezavantaj al unor astfel de lecții este necesitatea de a aloca timp și de a se adapta la programul centrului de formare. Dar pentru persoanele în vârstă, acesta este chiar un plus. Poți să faci o plimbare, să cunoști colegi și să comunici, lucru important și la o vârstă mai înaintată. Un alt dezavantaj este că aceasta este adesea o bază plătită, dar există proiecte sociale cu educatie gratuita pentru pensionari. Voi vorbi despre ele puțin mai târziu.
De asemenea, poți învăța gratuit cum să lucrezi la un computer dacă îi ceri prietenului tău să devină profesor. De multe ori pentru persoanele în vârstă le este greu să găsească un limbaj comun cu nepoții și copiii lor: este greu să înveți de la ei, nu există suficientă răbdare între profesori și elevi. Dar poți găsi un mentor bun printre prietenii nepoților sau copiilor.
Cărți
O carte bună poate înlocui învățarea online și chiar un profesor. Avantajele acestei metode:
disponibilitate în orice moment;
informațiile sunt întotdeauna la îndemână într-un format convenabil, puteți lua manualul în mâini și puteți aplica imediat cunoștințele la computer;
poti sa faci note, semne de carte, sa iei o carte cu tine la plimbare, la clinica, metrou, la plaja;
o dezvăluire destul de detaliată a ceea ce poate lipsi cursurilor online.
Dezavantajele includ nevoia de disciplină și o mare dorință de a învăța, precum și costul cărților. Beneficiile bune nu sunt ieftine. Încercați să vă întrebați cunoscuții și prietenii, poate că au un astfel de manual și îl puteți studia gratuit. O altă variantă este să ceri copiilor sau prietenilor să-ți dea o alocație bună.
Îmi plac cărțile din seria For Dummies. Sunt scrise într-un limbaj ușor de înțeles și analizează în detaliu toate acțiunile cu exemple. În această serie există astfel de manuale despre elementele de bază ale alfabetizării computerului:
un ghid pentru lucrul cu cea mai recentă versiune a celui mai comun sistem de operare din ziua de azi, „Windows 10 pentru manechin”,
„Internet pentru proști”,
„PC pentru manechine” și „Computer pentru manechine”,
„Laptop-uri pentru pensionari”.
Dacă sunteți obișnuit să învățați din cărți, atunci această metodă vă va ajuta la stăpânirea computerului.
„ABC-ul Internetului” - un manual pentru pensionari
Resursa a fost creată de PJSC „Rostelecom” împreună cu Fondul de pensii din Rusia special pentru predarea persoanelor în vârstă, dar vă puteți instrui la orice vârstă, nu există restricții privind cunoștințele gratuite. Site-ul oferă lecții online și, de asemenea, puteți descărca un manual și puteți studia fără acces la internet.
Cursul acoperă 14 subiecte:
Dispozitivul unui computer în termeni simpli. Lucrul cu fișiere și foldere în sistemul de operare Windows. Editor de text Word pentru începători. Bazele lucrului cu un browser, acces la Internet. Cauta informatii pe net. Securitatea internetului. Crearea și utilizarea e-mailului. Înregistrarea și primirea informațiilor pe site-ul Serviciilor de Stat Site-urile web ale autorităților din Armenia. Site-urile organismelor federale ale Rusiei. Servicii sociale online armenești. Lucrați cu resursa web a fondului de pensii al Federației Ruse. Servicii utile și achiziții de pe Internet. Social media. Instalarea și utilizarea Skype. Căutare de locuri de muncă pe internet.
După părerea mea, acesta este unul dintre cele mai de succes cursuri gratuite care te învață cum să folosești un computer pentru sarcinile de zi cu zi de la bun început și fără informații inutile. Pentru a începe studiul materialelor, accesați site-ul web și faceți clic pe butonul „Începe cursurile”.
Dacă ați folosit recent un computer, începeți cu prima lecție. În orice moment, puteți deschide secțiunea care este relevantă pentru dvs. și puteți parcurge materialul de pe ea. Pentru a face acest lucru, faceți clic pe butonul „Vizualizați lecția”.
Informațiile sunt prezentate sub formă de text cu capturi de ecran. La finalul materialului pe tema se află întrebări de control pentru consolidarea cunoștințelor acumulate. Pentru a reveni la selecția secțiunii, faceți clic pe săgeata din fereastra browserului.
O altă opțiune este să folosiți meniul din stânga. Pentru a face acest lucru, trebuie să mergeți la antetul site-ului.
În orice moment, puteți descărca manualul pe dispozitiv pentru a vedea informațiile la un moment convenabil și a le imprima dacă este necesar.
Singurul dezavantaj al proiectului „ABC-ul Internetului” pe care l-am văzut a fost învechirea informațiilor. În special, este luată în considerare lucrul cu Windows 7, iar acum este deja cel mai comun Windows 10. Interfața lor este semnificativ diferită.
„Neumeka” - un curs pentru stăpânirea programelor de calculator
„Computer pentru începători”, care include elementele de bază ale lucrului cu Windows. „Lucrul pe computer” ajută la înțelegerea structurii dispozitivului și a termenilor de bază, precum și a setărilor sistemului de operare la un nivel de bază. "Educaţie programe de calculator” include elementele de bază ale celor mai populare programe: Word, Excel, Paint. „Internet pentru începători” este necesar pentru a stăpâni munca cu browserul, popular retele sociale Skype. Autorul a acordat atenție și argoului modern în rețea. "E-mail". În acest bloc, lucrați cu atât de populare clienti de mail cum ar fi Gmail, Yandex.Mail. „Clasa de master” vă permite să studiați serviciile și programele în profunzime, să lucrați cu informații din rețea.
Acest curs este conceput pentru calea de la un începător la un utilizator avansat, este mai aprofundat decât ABC-ul Internetului. După ce îl stăpânești, poți găsi și începe să câștigi cât timp ești acasă. Dar nu există subiecte legate de serviciile guvernamentale și cumpărăturile online.
Pentru a începe să învățați, accesați site-ul Există 3 file în partea de sus a ecranului:
„Computer de la zero” - aceasta include primele 3 blocuri de lecții descrise mai sus. „Educație pentru Internet” - aici sunt colectate toate informațiile despre lucrul cu programe și servicii în rețea. „Arhiva lecțiilor” este o listă completă de materiale.
Îmi este convenabil să urmăresc subiectele din această ultimă secțiune. Accesați-l și faceți clic pe titlul lecției pe care doriți să o învățați. Exemplu de captură de ecran.
Când ați citit informațiile și doriți să reveniți la lista de lecții, faceți clic pe săgeata din fereastra browserului.
Tutorialele Windows au capturi de ecran și explicații pentru ultima versiune programele, materialele sunt actualizate constant, autorul ține legătura cu elevii săi prin comentarii. Site-ul poate fi un bun ajutor în stăpânirea computerului și a multor programe și servicii populare.
Alte resurse online pentru începători
Realitățile moderne sunt de așa natură încât computerul a devenit ferm și permanent o parte integrantă a vieții noastre. Este necesar la locul de muncă, în familie și acasă, pentru activități de agrement etc. Cantitatea de date în care avem încredere în PC-uri crește constant și rapid și este deja greu de crezut că acum vreo douăzeci de ani pentru mulți dintre noi. compatrioților conceptul de „calculator” era misterios și abstract.
Dar pentru a deveni un utilizator de computer cu drepturi depline, nu este suficient doar să-l achiziționați și să-l puneți la locul de muncă. În primul rând, va trebui să obțineți cel puțin un minim de cunoștințe și abilități care vă vor permite nu numai să aflați ce este un PC modern și în ce constă, ci și cum, de fapt, să îl utilizați. Mai mult, consultațiile unor cunoștințe mai „avansate” nu vor fi suficiente: va trebui să citiți literatură specială, căreia îi aparține și cartea propusă - concepută, de altfel, pentru cei mai începători utilizatori (pur și simplu vorbind, pentru „maniști”) .
Relația dintre o persoană și un PC este asigurată cu ajutorul unui produs software special numit „sistem de operare”. În prezent, cele mai populare sunt sistemele fabricate sub marca Windows de la Microsoft. Dar există și alte „OS-uri”, de exemplu - Linux, Unix, MS-DOS. În această carte, vom lua în considerare sistemul Windows, deoarece este folosit pe marea majoritate a computerelor (descrierea se bazează pe exemplul Windows XP Professional).
Capitolul 1
Informații generale despre computerul personal
Deci, ce este un computer personal tipic? Acest lucru și multe altele sunt tratate în primul capitol al cărții.
1.1. Din ce este făcut un PC tipic?
Inima fiecărui PC este unitatea de sistem. El este cel care asigură prelucrarea și stocarea tuturor datelor necesare utilizatorului. Unitatea de sistem constă dintr-un număr de elemente separate, împreună reprezentând un singur întreg. Nu vom lua în considerare fiecare dintre ele în detaliu, deoarece scopul cărții este de a învăța o persoană cum să folosească un computer și nu să spună despre dispozitivul său. Subliniem doar că în orice PC include:
Hard disk (într-un mod simplu - „hard disk”);
Memorie cu acces aleatoriu (RAM; într-un mod simplu - „RAM”);
PROCESOR;
placa de baza;
Placa video;
Ventilator.
Toate aceste elemente sunt situate în interiorul carcasei; fără niciuna dintre ele, în principiu, este imposibil să operezi un computer. Cu toate acestea, în unitatea de sistem pot fi prezente și alte dispozitive: un modem fax, un tuner TV, o placă de rețea etc. - aici depinde mult de ce sarcini sunt rezolvate folosind acest computer. De exemplu, pentru a viziona emisiuni TV, ai nevoie de un tuner TV, pentru a naviga pe internet, ai nevoie de un modem etc.
Un hard disk este folosit pentru a stoca date pe un computer. Dar pentru aceasta puteți folosi (și adesea este mai convenabil) și medii externe- dischete (care, desigur, își trăiesc deja viața), CD-uri și DVD-uri, „unități flash” etc.
Utilizarea lor este posibilă dacă există dispozitive adecvate în unitatea de sistem: pentru dischete - o unitate, pentru discuri - CD- sau DVD-ROM, etc. Uneori este util să folosiți așa-numitul "hard disk amovibil" - de exemplu, pentru a nu lăsa o mulțime de date valoroase sau sensibile care nu ar trebui să fie accesate de persoane neautorizate.
Pe lângă unitatea de sistem, computerul include o serie de mijloace tehnice necesare - cum ar fi un monitor, tastatură, mouse și imprimantă.
Monitorul arată ca un televizor obișnuit. Rezultatul proceselor care au loc în unitatea de sistem este afișat pe ecranul acesteia. Astăzi, piața oferă o gamă largă de monitoare - atât cu tub catodic - a căror vârstă, însă, se termină deja, cât și cu cristale lichide. Vom vorbi mai multe despre cum să alegi un monitor potrivit pentru tine și să-l testăm mai jos.
Sfat. Vă rugăm să rețineți că alegerea unui monitor este un proces foarte responsabil. Încercați să obțineți sfatul unor specialiști sau cel puțin utilizatorilor mai experimentați înainte de asta. Alegerea corectă a unui monitor este importantă pentru sănătate (în primul rând ochi), precum și pentru confort, așa că această problemă merită cea mai mare atenție. Este extrem de nedorit să cumpărați monitoare care au fost deja utilizate.
Tastatura este un dispozitiv care este folosit pentru a introduce și afișa informații. Mai simplu spus, folosind tastatura, utilizatorul dă comenzi computerului pentru a efectua anumite sarcini (operații). Lucrul cu tastatura este ușor chiar și pentru începători; singurele dificultăți din etapele inițiale sunt legate de amintirea locației cheilor și, în consecință, de găsirea rapidă a caracterului necesar.
Funcțiile pe care le îndeplinește „mouse-ul” manipulator al computerului sunt în multe privințe similare cu funcțiile tastaturii: în primul rând, aceasta este intrarea și ieșirea informațiilor. În plus, o serie de acțiuni sunt mai convenabile de efectuat cu mouse-ul.
Elementele cheie ale unui mouse sunt butoanele acestuia. Butonul din stânga este conceput pentru a efectua majoritatea acțiunilor comune (apelarea elementelor de meniu, selectarea fragmentelor de text etc.); în ceea ce privește butonul din dreapta, acesta este de obicei folosit pentru a invoca comenzi din meniul contextual.
Tastaturile și mouse-urile sunt, de asemenea, disponibile pe scară largă pe piață. Aici sunt wireless și optice și o serie de altele diferite modeleși opțiuni de implementare. Atunci când alegeți o tastatură și un mouse, în primul rând, ghidați-vă de considerente practice - altfel riscați să cheltuiți bani pe „clopote și fluiere” complet inutile.
O imprimantă este un dispozitiv de imprimare cu ajutorul căruia datele afișate pe ecranul monitorului sunt scoase pe hârtie. Imprimanta este conectată la computer în același mod ca un monitor, tastatură și mouse - folosind un cablu introdus în portul din spatele unității de sistem. Pe piața rusă există trei tipuri de imprimante astăzi: cu matrice de puncte, cu jet de cerneală și cu laser.
Avantajul incontestabil al imprimantelor matriciale este costul relativ scăzut și ușurința de întreținere. Principalul dezavantaj este zgomotul emis în timpul tipăririi, care deseori provoacă un disconfort grav (mai ales dacă în aceeași cameră sunt folosite mai multe imprimante matriciale).
Imprimantele cu jet de cerneală se remarcă și prin costul redus, dar în același timp diferă în comparație cu omologii lor cu matrice de puncte. cea mai buna calitate imprimare. Principalul dezavantaj al imprimantelor cu jet de cerneală este costul ridicat nejustificat de întreținere (prețul unui cartus nou este uneori mai mare de jumătate din costul întregii imprimante).
Cele mai „moderne” imprimante din zilele noastre sunt imprimantele laser. Sunt mai ieftine decât matrice și cu jet de cerneală, iar calitatea imprimării este mai bună, iar costul de întreținere (în special, reumplerea cartuşului) este destul de rezonabil.
Deci, suntem deja mai mult sau mai puțin familiarizați cu cele mai importante elemente ale unui computer modern. Există însă și dispozitive tehnice care nu sunt „vitale”, dar necesare pentru unele operațiuni. Cel mai tipic exemplu este un modem.
Acest dispozitiv este conceput pentru a vă conecta computerul la Internet. Modemurile pot fi încorporate (adică situate în interiorul unității de sistem) sau externe, realizate ca dispozitiv separat conectat la computer printr-un cablu. Pentru ca comunicarea cu World Wide Web să fie posibilă, trebuie să configurați o conexiune la Internet (vom vorbi despre asta mai jos). Modemul primește și trimite date prin Internet.
Pentru a transfera rapid informații de pe hârtie pe un computer, se folosește un dispozitiv special - un scanner. Vă permite să nu introduceți text imprimat pe hârtie de la tastatură, economisind astfel mult timp. În plus, capacitățile scanerului fac posibilă crearea și imprimarea unui document, a cărui formare în mod tradițional este nerealistă sau nepractică.
1.2. Principalele caracteristici tehnice ale calculatorului
Principal specificatii tehnice computer sunt: dimensiunea hard diskului, viteza procesorului și RAM. Desigur, aceștia sunt departe de toți parametrii pe care îi are un PC și există indicatori, de exemplu, pentru un modem, placă video, placă de sunet etc. Cu toate acestea, aceste trei caracteristici sunt cele care oferă cea mai completă imagine a unui un anumit computer, viteza și capacitatea acestuia de a răspunde nevoilor utilizatorului. Să luăm în considerare pe scurt fiecare dintre ele.
Este ușor să ghiciți care este volumul unui hard disk: acest indicator caracterizează capacitatea unui hard disk și, pe baza acestuia, puteți determina cât și ce informații pot fi stocate și procesate pe un computer. Pentru munca majorității utilizatorilor, un hard disk care poate găzdui de la 80 la 160 GB de informații este destul de potrivit.
Viteza de ceas a procesorului este, de asemenea, de mare importanță. Împreună cu cantitatea de RAM, acest indicator afectează direct viteza computerului. Dacă nu aveți de gând să jucați jocuri moderne puternice pe computer, să vă ocupați de procesarea complexă a fișierelor muzicale, video, grafică etc., atunci o frecvență a procesorului de 1,5–2 GHz va fi suficientă pentru dvs.
Dar chiar dacă computerul tău folosește un hard disk mare și procesor puternic, și nu există suficientă memorie RAM - vor apărea probleme de performanță. Cantitatea medie de RAM care va satisface majoritatea utilizatorilor este de 1024 MB.
Notă. Recomandările date aici sunt condiționate și „medie”: cineva are nevoie de un computer mai puternic, iar cineva este destul de mulțumit de caracteristicile de două ori mai mici. Depinde mult de sarcinile pe care computerul le folosește.
1.3. Reguli de bază pentru lucrul la computer
Regulile de lucru pe un computer personal s-au format de mult pe baza experienței de mulți ani în operarea unui computer. Fiecare utilizator ar trebui să le cunoască: acest lucru este necesar atât pentru a proteja computerul de probleme, cât și pentru a păstra informațiile conținute în acesta.
1. Pe PC, asigurați-vă că ați instalat un sistem de încredere program antivirus. Chiar dacă nu utilizați World Wide Web, puteți oricând să captați un virus de pe CD-ul sau DVD-ul altcuiva, de la retea locala, etc. Din când în când, trebuie să scanați complet computerul pentru malware.
2. Dacă accesați Internetul, asigurați-vă că vă protejați computerul cu un firewall (cu siguranță, mulți au auzit cuvântul „firewall”). Cel mai popular browser Internet Explorer de la Microsoft este protejat de un firewall standard, dar nici măcar cei mai „avansați” hackeri nu au găsit de mult lacune în el. Așa că folosește mai mult protecţie fiabilă(de exemplu, un firewall bun este Zone Alarm și are, de asemenea versiune gratuită care poate fi descărcat de pe web).
3. Nu experimentați cu conținutul blocului de sistem. Dacă trebuie să schimbați cumva configurația computerului dvs., apelați la serviciile profesioniștilor (sau, în cazuri extreme, obțineți măcar sfaturi cuprinzătoare de la aceștia).
4. Asigurați o sursă de alimentare stabilă, neîntreruptă. Vă rugăm să rețineți că calitatea energiei electrice rusești este departe de cea mai bună (aceasta este o moștenire a URSS - o problemă similară există în toate țările din fosta Uniune Sovietică), astfel încât computerul trebuie protejat de supratensiuni, întreruperi neașteptate de curent, etc. Un protector de supratensiune trebuie achiziționat în orice caz și chiar mai bine - nu economisiți bani și cumpărați o sursă de alimentare neîntreruptibilă.
5. Dacă computerul a fost în frig de ceva timp, atunci nu îl porniți imediat după ce este într-un loc cald, dar asigurați-vă că îl lăsați să stea cel puțin 1,5-2 ore.
6. Nu instalați PC-ul unde se poate supraîncălzi (în apropierea caloriferelor, în lumina directă a soarelui etc.).
7. Nu lansați niciodată pictograme și comenzi rapide care apar brusc pe desktop și nu vă sunt familiare (vom vorbi mai jos despre ce este un desktop, pictogramă și scurtătură) - malware este adesea distribuit într-un mod atât de simplu. Dacă găsești ceva similar în tine, scanează-ți imediat computerul cu un antivirus bun (obligatoriu - cu baze de date antivirus actualizate și proaspete).
8. Urmăriți regimul de temperatură al componentelor PC-ului. Toate ventilatoarele obișnuite ar trebui să funcționeze, dacă unul dintre ele se defectează, ar trebui să fie rapid reparat sau înlocuit cu unul care poate fi reparat. Puteți monitoriza regimul de temperatură folosind utilități speciale care pot fi găsite pe Internet.
9. Încercați să minimizați pătrunderea prafului în unitatea de sistem. Nu toată lumea știe că poate provoca supraîncălzirea componentelor computerului, dispariția contactelor și alte probleme similare. Încercați să nu puneți unitatea de sistem pe podea, deoarece există întotdeauna mult praf pe podea. Din când în când (de exemplu, o dată la șase luni) curățați unitatea de sistem și îndepărtați resturile acumulate din ea (puteți folosi un aspirator pentru aceasta).
10. Închideți orice sesiune cu grație, folosind modul normal de închidere (vom vorbi despre asta în secțiunea următoare).
Respectarea acestor reguli va prelungi semnificativ durata de viață a computerului dvs. și va crește considerabil fiabilitatea acestuia.
1.4. Cum să porniți, să opriți și să reporniți computerul
Chiar și astfel, la prima vedere, operațiuni simple, cum ar fi pornirea, oprirea și repornirea computerului, necesită anumite cunoștințe din partea utilizatorului.
De exemplu, pornirea computerului (prin apăsarea butonului corespunzător). Nu toți începătorii știu că înainte de a face acest lucru, este necesar să conectați toate dispozitivele utilizate la unitatea de sistem: monitor, mouse, tastatură etc. Faptul este că sunt recunoscute de computer în timpul încărcării sistemului de operare. Prin urmare, dacă porniți mai întâi computerul și numai după aceea - conectați un mouse sau o tastatură la acesta, acestea pot rămâne nerecunoscute, prin urmare, utilizarea lor va fi imposibilă (sau mai degrabă, va trebui să reporniți).
Să vă reamintim încă o dată că nu este recomandat să conectați computerul la rețeaua electrică direct, fără un „tampon” sub forma unui protector de supratensiune sau a unei surse de alimentare neîntreruptibilă. În caz contrar, cea mai mică supratensiune va duce la o defecțiune a computerului: placa de bază, sursa de alimentare etc. se pot defecta. De regulă, reparațiile în astfel de cazuri costă mulți bani. În plus, riscați să pierdeți date.
Este necesar să opriți computerul folosind modul normal corespunzător, după închiderea tuturor programelor care rulează și documente deschise. În meniu start trebuie să alegeți o echipă Închide Ca urmare, fereastra prezentată în fig. 1.1.
Orez. 1.1. Închiderea sistemului
În această fereastră, faceți clic pe butonul Închideși așteptați ca sistemul să se închidă. După aceea, nu trebuie să apăsați niciun buton - computerul se va opri automat.
Necesitatea de a reporni computerul apare la instalarea sau dezinstalarea anumitor programe, atunci când apar probleme de performanță (cu alte cuvinte, la „înghețare”) și, de asemenea, în alte cazuri. Repornirea se efectuează în același mod ca și oprirea computerului - cu diferența că în fereastră (vezi Fig. 1.1) trebuie să apăsați butonul nu .
Cu toate acestea, uneori computerul îngheață atât de mult încât chiar și meniul start nu se deschide. În acest caz, repornirea este inițiată prin apăsarea unui buton special conceput pentru aceasta, care se află pe unitatea de sistem (poate avea inscripția resetare).
Capitolul 2: Noțiuni introductive cu Windows XP Professional
Anterior, am observat deja că un produs software special este necesar pentru a funcționa pe un computer - un sistem de operare. Această carte oferă o descriere a celei mai populare săli de operație de astăzi. sisteme Windows de la Microsoft (este luat în considerare Windows XP Professional).
Primul lucru care apare pe ecran după pornirea computerului este interfața de utilizator Windows (Fig. 2.1), care include următoarele componente: Desktop, Bara de activitățiși meniu start.
Orez. 2.1. Interfață utilizator Windows
Meniul start se deschide prin apăsarea butonului cu același nume, care se află în colțul din stânga jos al interfeței. Bara de activități este o bandă situată de-a lungul întregii margini de jos a interfeței și include pictograme, butoane aplicații deschise, ceasul sistemului etc. Cea mai mare parte a interfeței cu utilizatorul este ocupată de Desktop- aceasta este întreaga zonă a ecranului, cu excepția butonului startși bara de activități.
2.1. Desktop
Desktopul este decorat cu o imagine de fundal, deasupra căreia sunt afișate comenzile rapide pentru apelarea aplicațiilor și pictogramele folderului. În plus, făcând clic pe desktop cu butonul drept al mouse-ului, este apelat un meniu contextual.
2.1.1. Fundal de ecran
Puteți utiliza fișiere care au una dintre următoarele extensii ca imagine de fundal pentru desktop: bmp, gif, jpg, dib, png sau htm.
Notă. O extensie de fișier este un set de caractere care îi caracterizează tipul, imediat după numele său și separate de numele fișierului printr-un punct. Pentru a fi mai clar, să explicăm cu exemple specifice: în fișier Listă. doc extensie - doc(indică faptul că acest document a fost creat în Program Word), în dosar Imagine. bmp extensie - bmp(apropo, aceasta este una dintre extensiile grafice), etc.
Tapetul implicit de pe desktop este o imagine numită Seninătate(vezi figura 2.1). Rețineți că dezvoltatorii au inclus o serie de fișiere grafice în sistemul de operare și puteți alege oricare dintre ele pentru a vă proiecta desktopul. Acest lucru este ușor de făcut: faceți clic dreapta pe desktop, în meniul care se deschide, executați comanda Proprietăți, iar în fereastra care apare Proprietăți: Ecran selectați fila Desktop(Fig. 2.2).
Orez. 2.2. Selectarea unei imagini pentru tapet
În câmp imagine de fundal este prezentată o listă de fișiere grafice, dintre care oricare poate fi folosit pentru proiectare. Pentru a selecta o imagine potrivită, selectați-o din listă cu cursorul și apăsați butonul aplica sau Bine. Deasupra listei de imagini este afișată o mostră despre cum va arăta desktopul cu imaginea selectată în prezent - acest lucru vă permite să vizualizați rapid tot conținutul listei și să alegeți cea mai potrivită opțiune. Vă rugăm să rețineți: în fig. 2.2 imagine de fundal selectată în listă Seninătate, care a decorat desktopul din Fig. 2.1.
În principiu, poți folosi orice imagine pentru a-ți decora desktopul (de exemplu, o fotografie a câinelui tău favorit, sau o fotografie de familie etc.), adăugând-o în listă și selectând-o conform regulilor generale. Butonul este folosit pentru a efectua această operație. Prezentare generală, care se află în dreapta listei (vezi Fig. 2.2). Se afișează o fereastră pe ecran. Prezentare generală(Fig. 2.3).
Orez. 2.3. Selectarea unei imagini arbitrare
Aici pe teren Pliant(în partea de sus a ferestrei) indică calea către fișierul imaginii necesare. Deschideți lista derulantă, selectați un director (dacă fișierul imagine nu se află în directorul rădăcină, apoi deschideți toate folderele de pe calea către acesta în ordine), apoi faceți clic pe fișierul dorit și faceți clic pe butonul Deschis.
Ca urmare a acțiunilor efectuate, imaginea specificată va fi adăugată la lista de imagini de fundal aflată în fereastră. Proprietăți: Ecran fila Desktop. Mai mult, cursorul este poziționat automat pe acesta, iar un eșantion despre cum va arăta desktopul va fi afișat în câmpul situat mai sus (Fig. 2.4).
Orez. 2.4. Imagine personalizată
Modificările vor intra în vigoare după ce faceți clic pe butonul aplica sau Bine(Fig. 2.5).
Orez. 2.5. Decorarea desktopului cu o imagine personalizată
În mod similar, puteți decora desktopul cu orice model. Singura condiție este ca extensia sa să corespundă cu una dintre cele date la începutul secțiunii.
2.1.2. Pictograme și comenzi rapide de pe desktop
Elementul funcțional principal al lucrătorului desktop Windows- acestea sunt pictograme și comenzi rapide situate pe acesta, concepute pentru acces rapid la programe, fișiere, documente și foldere. Puteți instala singur pictogramele și comenzile rapide necesare pe desktop.
Notă. De regulă, comenzile rapide și pictogramele pentru aplicațiile, fișierele și folderele cele mai frecvent utilizate sunt afișate pe desktop. În alte cazuri, este mai bine să folosiți Explorer (vom vorbi mai detaliat despre el mai jos) pentru a nu aglomera desktopul cu elemente rar folosite.
După instalarea sistemului de operare, pictograma este afișată implicit pe desktop. Coş. Oferă acces la coșul de gunoi cu fișiere, foldere și alte obiecte șterse. Periodic, ar trebui să ștergeți tot conținutul din coșul de gunoi, pentru a nu stoca pe hard disk ceea ce nu mai este necesar.
Notă. Dacă trebuie să ștergeți imediat și definitiv un obiect de pe hard disk, ocolind coșul de gunoi, utilizați comanda rapidă de la tastatură Schimb+Del.
De asemenea la Instalare Windows Următoarele pictograme și comenzi rapide pot fi afișate automat pe desktop:
Calculatorul meu– pentru a accesa fișiere, foldere și documente stocate pe computer.
Documentele mele– acest folder stochează diverse documente curente ale utilizatorului (scrisori, rapoarte etc.).
Muzica mea– folderul este destinat stocării fișierelor muzicale și audio.
Desenele mele– este indicat să stocați în acest folder fotografii digitale, desene, obiecte grafice etc.
Tutorial ScreenPad: Cum poți folosi bara de instrumente
Tutorial ScreenPad: Cum poți folosi bara de instrumente
ASUS ScreenPad este revoluționarul ecran tactil integrat în touchpad disponibil exclusiv pe cele mai noi serii ZenBook Pro Este noul mod de a interacționa cu laptopul.
Ecranul tactil, responsiv rezistă la amprente având o suprafațã dură și netedă pentru o operare ușoară. ScreenPad are multe caracteristici și funcții utile pentru a vă ajuta să lucrați mai eficient și puteți personaliza cu ușurință acest lucru pentru a se potrivi cerințelor dumneavoastră.
Este suficient să apăsați tasta F6 pentru a activa sau dezactiva ScreenPad. Cu ScreenPad dezactivat touchpad-ul funcționează la fel ca un touchpad normal. Glisați în jos din partea de sus a touchpadului pentru a afișa bara de instrumente ScreenPad. Apoi, apăsați pe una dintre pictograme pentru a lansa aplicația asociată.
Pentru a ascunde bara de instrumente ScreenPad glisați-o în sus sau atingeți o parte goală a ecranului.
Dacă lansați aplicația Calendar veți observa că se sincronizează cu calendarul Windows.
Dacă adăugați sau editați o notă în aplicația Windows Calendar de pe laptop modificările vor fi actualizate în aplicația ScreenPad.
Aplicația NumKey replică tastatura numerică pentru introducerea ușoară a numerelor.
Pentru a personaliza modul în care sunt afișate aplicațiile ScreenPad pe bara de instrumente deschideți setările ScreenPad și atingeți opțiunea Tool Bar Customize. Apoi bifați sau debifați aplicațiile pe care doriți să le vedeți ordinea pe care o selectați determină ordinea în care sunt aranjate de la stânga la dreapta.
Aplicația Launcher are comenzi rapide personalizabile pentru lansarea aplicațiilor Windows pentru laptop. Launcher vă permite să comutați instantaneu între aplicațiile preferate. Puteți personaliza Launcher pentru accesul rapid și ușor la aplicațiile dumneavoastră preferate atingând pictograma creion. Puteți să lucrați mai ușor și eficient cu Microsoft Office prezentări și multe altele.
Puteți modifica, de asemenea, luminozitatea ecranului în meniul de setări. Opțiunea Display Wallpaper vă permite să afișați orice imagine ca fundal pentru ScreenPad.
Faceți clic dreapta pe o imagine în Windows și alegeți „Setare ca fundal ScreenPad” din meniul contextual. Aceasta este o prezentare rapidă a barei de instrumente ScreenPad.
Urmărește un tutorial pentru bara de instrumente ScreenPad
Dacă vă place noul ScreenPad și doriți să aflați mai multe despre cel mai interesant laptop al acestui an, vă invităm să urmăriți prezentarea de mai jos. Avem și alte tutoriale privind folosirea optimă a ScreenPad-ului:
Prezentare: ZenBook Pro UX580 cu ScreenPad