Sfat Achizitie Cel Mai Bun Laptop
Cel mai bun sfat de achiziție pe care-l pot da în 2022 este să alegeți un latop în dauna unui pc dedicat de gaming și asta din motive lesne de înțeles, prețurile plăcilor video sunt la extreme și este mai rentabil să cumpărați un laptop decât o configurație de PC desktop dedicată. Voi încerca în acest articol să dau câteva recomandări pentru a vă ajuta să va alegeți singuri cel mai bun laptop în 2022. Cu siguranță sunt sute de modele de laptopuri pe piață și o să fiți intimidați de varietatea lor. Să vedem câteva din caracteristicile pe care trebuie să le luați în considerare când o sa achiziționați cele mai bune laptopuri.
A început programul RABLA
Buget
Modul de folosire
Configuratia laptopului
Brandul
Designul
Autonomia
Fiabilitatea
Bugetul de achizitie
Da,
Este nevoie de un buget considerabil mai mare!
Evident că aveti deja un buget alocat pentru investitie, nu este obligatoriu sa dati exact suma pe care v-ati propus-o să investiti. In unele cazuri aceasta suma se coreleaza si cu modul de folosire, acestea pot fi mai ieftine decat suma alocata sau mai scumpe. De aceea e important sa stiti exact la ce va foloseste notebook-ul.
Modul de folosire a laptopului
Daca veți ști exact pentru ce o să folositi calculatorul se vor restrange modelele de laptopuri destul de mult și după acești 2 pași vom ramâne doar cu câteva modele de laptopuri în care să ne încadrăm.
Desigur,
Orice sfat achizitie cel mai bun laptop pentru editare video sau foto și gaming, trebuie să fie realist în privința bugetelor.
Dar cel mai bun laptop pentru gaming va fi bun si pentru editare video de cele mai multe ori. Un laptop bun pentru multi tasking va include si categoriile de laptopuri de birou sau cele pentru multimedia cu mici particularitati.
Sfaturi privind configurația laptopului
Configurarea laptopului la fel o sa fie făcută în funcție de modul în care o sa folosiți laptopul și de bugetul alocat. La ce trebuie sa fim atenți când alegem configurația laptopului?
Cele mai bune procesoare de laptop
Procesorul este primul criteriu cand primești un sfat achizitie cel mai bun laptop. De acesta depind 2 factori importanti: rapiditatea calculatorului si autonomia lui.
Procesoarele de laptopuri de gaming Procesoare bune pentru laptop pentru gaming: -cel mai important pentru gaming este ca procesorul sa aiba nuclee si threaduri cat mai multe, multi fac greseala si aleg dupa frecventa procesorului care este abia pe al 3-lea loc de luat in considerare in gaming. Atenție mare la pricepuții de pe youtube care, în proporție de 90% habar nu au despre ce vorbesc când dau sfaturi de cumpărare de laptopuri sau configurații de pc-uri. De exemplu exista procesor de 2.2 Ghz cu 8 threaduri care sa fie mai bun in gaming decat un procesor cu 2 threaduri si 3 Ghz. Este importanta si latimea de banda dar nu este criteriul principal. Procesoarele de laptopuri de editare video Procesoare pentru editare video: -aici, situatia se schimba, latimea de banda este foarte importanta pentru rendering, dar inca 2 caracteristici mai sunt importante pentru procesoarele de editare video, nucleele fizice cat mai multe ne ajuta enorm dar si memoria cache care ajuta la timpul de randat corelat bineinteles cu memoria ram. Procesoarele de laptopuri pentru multi-task Procesoarele pentru multi-tasking: -principala caracteristica este tehnologia hyperthreading pentru multi tasking. În momentul in care va avea aceasta tehnologie, suntem asigurati si pentru restul caracteristicilor. Dar nu este obligatoriu sa aiba hyperthreading, pot exista si procesoare care sa se descurce foarte bine dar aici depinde la ce nivel o sa folositi laptopul. Daca este vorba de multi tasking cu aplicatii multe de genul editarii foto + navigatie masiva si widgeturi atunci va trebui sa ne orientam spre hyperthreading. Daca vom folosi virtualizarea atunci vom avea nevoie si de frecventa si de memorie ram cat mai mari. Procesoarele de laptopuri de birou Procesoarele pentru office: -aici nu prea sunt cerinte si ne indreptam spre categoria de procesoare ieftine, dar e bine de luat in considerare frecventa procesorului in cazul in care vorbim de laptopuri pana in 1500 de lei. Linkuri utile unde puteti gasi toate informatiile despre procesoare gasiti aici : selectati modelul procesorului la care vreti sa vedeti toate detaliile. De ex: Intel® Core™ I7-6500U
Memoria Ram de laptopuri
Memoriile ram sunt diferite la laptopuri fata de memoriile de pc desktop. NU SUNT COMPATIBILE memoriile ram cu cele de desktop. La jocuri memoria ram este suficienta o memorie de 8gb in cazul in care folosim procesorul grafic integrat. In cazul in care laptopul are procesor grafic extern, uneori este de ajuns si o placuta de 4 GB, daca vorbim de jocuri mai putin pretentioase. Dar chiar si asa in ultimii ani soft-urile si jocurile cer din ce in ce mai multa memorie si ca sa fim asigurati este bine sa avem 8GB memorie ram pentru a sta linistiti.
La editare video si foto este necesar un minim de 16GB, cu cat mai mult cu atat mai bine. Depinde foarte mult la ce nivel faceti editare, si sa lucreze la o frecventa cat mai mare.
Pentru cel mai bun laptop office poate fi suficienta o singura placuta de 4GB.
Spatiul de stocare
Aici eu recomand daca este posibil sa va orientati spre laptopuri cu SSD, in primul rand nu genereaza caldura si nu consuma energie precum un hdd de 2.5inch si in al doilea rand aveti viteze de scriere/citire mult mai rapide si implicit aplicatiile si programele o sa se deschida mult mai repede. Cel din imagine este Hard Disk.
Placa video pentru cel mai bun laptop
„Externa” inseamna ca procesorul grafic nu este incorporat in procesorul calculatorului, acesta fiind plasat pe aceeasi placa de baza cu procesorul dar separat de procesor. Diferentele majore la procesoarele grafice o constituie Modelul GT vs GTX, modelele GT au un consum mai mic de energie dar si performanta este mult sub GTX. De preferat sa ne orientam spre un procesor grafic GTX daca vrem pentru jocuri, iar pentru editare video in cazul in care folosim softuri care folosesc tehnologia CUDA , exemplu suita de la Adobe atunci ne vom orienta spre un procesor grafic care sa aiba cat mai multe CUDA cores.
Ecranul laptopului
Acesta este foarte important daca vrem sa folositi laptopul outdoor sau indoor. Daca folosim mult laptopul afara atunci trebuie sa ne orientam spre un ecran cu anti glare (sticla mata-fara reflexie). De regula ecranele cu touchscreen au ecranul lucios, dar inca mai sunt si modele cu ecran lucios si pe ecran fara touchscreen. Sunt si cateva exceptii de ecrane lucioase care se vad foarte bine si in conditii de lumina puternica, dar doar la modele premium.
Daca lucrati in domeniul editarii foto, este foarte dificil sa alegeti un ecran pentru cel mai bun laptop , foarte putine ofera acuratete mare a culorilor. Si majoritatea laptopurilor au probleme cu diferite expuneri de culori. Doar modelele de top reusesc sa atinga un nivel de acuratete peste 95%. Dar in cazul asta eu recomand modelele Apple pentru editare foto-video.
Cam acestea sunt principalele caracteristici pe care trebuie sa luati in considerare cand va alegeti o configuratie. Restul pot fi caracteristici de detalii: camera web, greutate, card reader etc.
Brandul – Sfat achizitie cel mai bun laptop după brand?
Aici eu va spun topul meu de branduri:
HP – raport foarte bun calitate-pret-performanta-fiabilitate, design mai putin atragator la modelele ieftine, carcasa uneori de slaba calitate. Lenovo – raport calitate-design-performanta DELL – pentru ecrane, fiabilitate, performanta, autonomia bateriilor cam slaba la majoritatea modelelor. Asus – support software excelent, calitatea componentelor interne buna, fiabilitate, design neatragator la modelele ieftine. Acer – design frumos, pret mic, performanta hardware, fiabilitate redusa, calitate indoielnica a unor componente interne. Compaq – fiablitate mare, autonomie buna, varietate redusa de modele, pretul mare. Toshiba – autonomie mare, performanta medie raportata la pret, calitatea carcaselor foarte buna, support software aproape inexistent.
Alte branduri:
Fiecare brand are particularitatile lui, nu am inclus Apple in top din motivul pretului și al sistemului de operare care nu este prea popular în România. Dar sunt laptopuri extrem de performante la toate capitolele. Pierde foarte mult la pret si la supportul tehnic care este de fapt inexistent la Apple. Daca vi se va strica un senzor pe placa de baza este aproape imposibil sa reusiti sa aflati de la Apple care este senzorul ce trebuie schimbat. Daca veti cere sa va repare laptopul o sa va schimbe toata placa de baza care are un pret de 80% din valoarea laptopului. Dar pentru performanta este pe primul loc in topul meu.
Lenovo si Dell le-as pune mai degraba pe ambele pe locul 2 in topul meu.
Asus se descurca bine pe categoria de laptopuri pentru gaming si implicit editare video.
Oricum brandul nu este criteriul principal dupa care sa va orientati. Fiecare din noi avem experiente placute si mai putin placute cu un anumit brand. Dar pot sa va dau un top al laptopurilor care ajung la reparatii cel mai des: Acer castiga detasat la capitolul asta