Configuratie PC Editare Video Performantă

A venit vremea să fac și o configuratie pc editare video bună pentru 2022. Un calculator special configurat pentru workstation-urile de editare video la nivel high-end. Editarea video este cel mai intens solicitant proces care necesita resurse de calcul destul de mari. În afară de testele sintetice care simulează intensitatea maximă pe care o componentă o poate atinge, procesul de editare video este cel mai intensiv mod de a folosi la maxim resursele unui calculator de video editing.

A început programul RABLA

Alegerea componentelor pentru configuratie pc editare video

Desigur, alegerea componentelor se face si in functie de bugetul pe care il aveti la dispozitie pentru a cumpara sistemul de video editing. O sa le dezbat pe rand si o sa explic importanta fiecarei componente. Un pc editare video ieftin va mari perioada in care finalizati un proiect, timpii de rendering se vor mari si fiecare proces in parte va fi mai ineficient. In acest articol voi face si o configuratie pc editare video cu ultima generatie de placi video RTX 3080, dar la preț MSRP. Cred ca nu mai este o noutate criza creată de cryptomonezi care a cauzat prețurile exorbitante la care au ajuns plăcile video.

Ce procesor sa aleg pentru configuratie pc editare video

Procesorul este printre cele mai importante componente de care depinde fiecare task pe care il faceti cand editati un clip. Un procesor puternic va da ocazia sa fiti mai productivi si de a lucra mai rapid. Un procesor i3, nu numai ca va fi limitat de puterea pe care o veti avea la dispozitie, dar si limitari de folosire a codecurilor, de exemplu: in Adobe Premiere o sa aveti restrictii in a folosi anumite encodări. Daca proiectul este ceva simplu cu mici efecte si intr-un format *avi , atunci da, puteti sa faceti editare video si cu un procesor i3. Insa daca vreti sa nu aveti limite, atunci trebuie sa alegeti un procesor i7 sau i9 pentru sistemele de editări video high-end.

La fel de importanta este si memoria Cache, care actioneaza ca un buffer ce intermediaza fiecare resursa si componenta din sistem, cu cat mai multe componente (ram, hdd, etc) cu atat o memorie Cache mai mare este necesara.

Frecventa, core-urile si thread-urile au si ele o importanta pentru rapiditatea si volumul cu care executati un proces.

Balantarea sistemului va trebui facuta in functie de bugetul fiecaruia. Nu puteti sa cumparati un procesor Procesor Intel® Core™ I9-7920X si sa puneti 4GB memorie ram pentru un pc editare video, la un astfel de procesor este indicat sa aveti minim 64gb RAM pentru a folosi toate resursele si capabilitatile la maxim.

Ajuta un procesor cu multe cores (inimi) la procesul de editare video?

Da, sunt doua circumstante in care numarul de cores ajuta la editarea video:

Encodarea si exportarea proiectelor se face mai rapid Generarea previzualizarilor in timpul editarii video se face mai rapid cu un procesor cu mai multe inimi

Cum alegi placa video pentru editare video

Eu am tinut locul pentru cateva luni acum multi ani unui prieten ce lucra la televiziunea locala la studiourile de montaj video, acolo se foloseau numai echipamente profesionale, placile video erau toate Quadro, diferentele de pret comparative cu placile video normale m-au impins sa realizez o configuratie cu placa video normala. Cu placile video Quadro ai mai putine sanse sa obtii erori (artifacte) la rendering si pot lucra 24/24 in regim de server. Daca nu este vorba de un sistem profesional care sa fie pornit in regim de server, atunci puteti merge linistit pe placile video comerciale.

În functie de softul folosit si de efectele utilizate se alege si placa video. Sigur că nu este una perfectă și bună la toate, fiecare model are particularități. Numărul de cores CUDA de la Nvidia este un punct de referință, cu cat mai multe CUDA Cores cu atat mai bine.

Am mai facut in trecut si o configuratie pentru editare video cu o placa video slaba pentru a cadra sistemul pentru cei cu buget foarte mic, o vedeti AICI.

Plăcile video sunt importante dar nu decisive, se poate edita un video și fără o placă video dedicată.

Ce memorie RAM sa cumpar pentru editare video?

În cazul alegerii memoriilor ram pentru video editing – Depinde in principal de rezolutia la care editati, pentru imaginile cu rezolutie FULL HD, un minim 16 GB va recomand, se poate si cu 8GB, dar 16GB memorie ram este indicata. Pentru clipurile 4k, recomand 32 GB sau 64 GB RAM. Da, editarea video are mare nevoie de memoria de access aleatorie si va fi folosita intensiv. În special dacă proiectele voastre sunt cu effecte video în Adobe After Effects. IMPORTANT! Dacă lucrați cu Adobe After Effects memoriile ram sunt necesar a fi minim 32 GB și cu latență cât mai mică posibil.

Alt criteriu la care trebuie sa fiți atentie! De fapt, cel mai important criteriu la memoriile ram nu este frecventa lor… ci Latenta lor. Este adnotată in descrierea lor cu CS. Cu cat este mai joasăa cu atat este mai bine.

Latenta este direct raspunzatoare de viteza de acces a memoriei ram. O latență scăzută reduce timpul de acces al memoriilor, funcționează mână în mână cu memoria L2 Cache a procesoarelor. La un procesor cu L2 Cache de 12 MB, este indicat un minim 32 Gb RAM cu latență cât mai mică.

Alegerea memoriei de stocare pentru video editing

O problemă care nu poate fi abordată obiectiv, este un intreg topic, in functie de volumul proiectelor si daca vreti sa pastrati arhivat fiecare proiect in forma finala si in forma bruta, veti merge pe 2 tipuri de stocare, primul care va fi de tip SSD (ssd m.2 recomandat cu protocol NVMe) pentru sistemul de operare si proiectele ne-exportate, si unul sau mai multe HDD-uri in care veti stoca exporturile, in functie de volumul proiectelor. Ideal ar fi fost să aveți un worstation profesional cu plăci de bază de server care să suporte hot plug la hdd S.A.S – Pentru redundanță maximă. Însă, din moment ce vorbesc de o configurație normală comercială, alegeți întotdeauna WD BLACK Edition.

Placa de baza de editare video

Placa de baza este importanta doar daca alegeti un procesor deblocat. Veți avea nevoie de o placă de bază din seria X sau Z. Foarte mare atenție sloturilor PCI, daca folositi echipamente precum o placa de sunet separata, placa de captura, ssd optane, plăci de rețea wireless dedicate, etc. Daca veti folosi mai multe HDD-uri si vreti sa le conectati in RAID – Atunci o placa de baza din seria H ar trebui sa aiba implementat un sistem RAID de conectare a hdd-urilor. RAID 5, este cel mai des folosit de catre cei care fac video editing, ofera redundanta buna in cazul in care un hard disk cedeaza, dar cu pretul spatiului de stocare a unui HDD. Recomandarea mea este să alegeți toate hdd-urile din aceeasi gamă și firmă

Dacă nu aveti nevoie de niciuna din caracteristicile de mai sus, atunci o placa de baza ieftina nu vă va limita sub nici o formă d.p.d.v al performanței.

Recomandare surse pc editare video

Acordați importanță foarte mare asupra alegerii sursei pentru un calculator de editare video. O sursa stabila cu voltaje cat mai stabile va vor prelungi durata de viata a intregului sistem. Sursele cu certificare Bronze sau Gold/Platinium pentru sistemele cu procesoare deblocate. Am scris un articol despre alegerea surselor AICI, în care explic diferențele dintre certificări și când este cazul să le schimbați. Trebuie calculat Peak-ul de energie necesara a sistemului. După care veți avea un consum mediu in Load si in Idle, asa se alege intr-un mod corect o sursa. O sursa prea puternica va fi ineficienta, o sursa prea slaba ar putea duce la erori neasteptate si chiar mai rau.

Carcasa, monitorul, perifericele pentru sistem editare video

Carcasa este importanta doar d.p.d.v al eficientei racirii intregului sistem. Design-ul, daca este important pentru voi, puteti alege in functie doar de compatibilitatea cu placa de baza. Am scris si aici un ARTICOL de compatibilitati intre carcase si placile de baza. Monitorul indicat sa fie UltraWide pentru a avea o bara de vizulizare (timeline) cat mai lunga a proiectelor. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat si sistemul va consuma mai multe resurse pentru a afisa detaliile. Perifericele le veti alege strict dupa bunul gust. Logitech este o companie pe care o recomand in aceasta privinta, mai ales pentru o configuratie pc editare video.

Recomandare configuratie PC editare video

Sistemul la data publicarii articolului a dus la 13.000 RON cu un singur hard disk de 3TB. Mai puteti opta si pentru varianta cu mai multe hdd-uri conectate in RAID 5. Nu am inclus monitorul si perifericele in acest sistem.

Update:

Configuratie pc editare video 4k Performanta video editing 4k - 9.6 Fiabilitate - 10 Design - 9.6 Pret - 9.5 9.7 Scor obtinut Sistem de editare video 4K pentru 2022. Prețurile exorbitante la plăcile video au dus la imposibilitatea cititorilor de a mai cumpăra această configurație. User Rating: 4.67 ( 6 votes)

Desigur că am mers pe o carcasa care nu pare a workstation, dar am mers pe aceasta configuratie si in ideea ca o sa fie folosit si ca sistem de gaming.

Țineți cont că prețurile plăcilor video sunt date peste cap. Puteți opta pentru o placă video SH luată de pe OLX dacă aveți ocazia de a o testa în prealabil și nu este inclusă asamblarea bineînțeles. Din moment ce piesele au fost găsite la oferte la diferiți retaileri.

Pret configuratie pc editare video 4k

Pretul pentru acest sistem a ajuns undeva la 13.000 RON, dar se pot schimba destul de rapid si nu pot estima cat va costa cand veti citi acest articol.

Cum aleg placa video pentru laptop

Cum aleg placa video pentru laptop? Doua criterii importante la achiziționarea oricarui laptop sunt procesorul si placa video. Cele doua componente esențiale ale unui laptop se afla in echilibru sau intr-un dezechilibru controlat, pentru ca, totuși, sa poată fi vândut. Astfel, pentru bugete mici, procesorul si placa video vor fi modeste ca si caracteristici; pentru bugete medii vom avea iarăși echilibru intre cele doua, dar la un nivel mediu de performanta; pentru bugete mari, vom găsi o configurație dezechibrată sensibil intre procesor si placa video, una dintre ele fiind foarte performanta (si scumpa) iar cealaltă cu caracteristici ceva mai slabe, astfel încât prețul sa fie abordabil publicului larg. Deci, in funcție de utilizarea pe care o vom da laptopului, ne vom orienta către un produs ieftin sau mai scump.

Cum aleg placa video pentru laptop

Placa video este o componenta care se alege in strânsă legătura cu display-ul, in sensul ca este inutil sa alegi o placa ultraperformanta, care sa-ti ofere la ieșire semnal pentru full HD iar displayul sa nu poată afișa decât HD!

Placa video poate fi integrata pe placa de baza sau poate fi dedicata (separata).

Plăcile video integrate pe placa de baza își iau memoria din RAM-ul laptopului, astfel încât este ușor de aflat daca avem placa video integrata – memoria RAM va fi cu 2-3% mai mica decât știți ca ar trebui sa fie.

Procesoarele de ultima generație cum ar fi Intel Ivy Bridge si Intel Haswell au integrate in ele placi video, suficient de puternice pentru a rula chiar si jocuri, bineînțeles nu cele de ultima ora.

De menționat ca sunt si laptopuri cu configurații care au ambele variante in componenta lor; pentru utilizare obișnuită funcționează placa video integrata, iar pentru cerințe video mai importante, intra in funcțiune si placa video dedicata (exemplu laptop Asus K555LN-DM205D).

Ce placa video sa aleg

Oferta importantă pentru placi video performante si de calitate vine de la cele doua mari branduri(!): Nvidia (seriile Nvidia GeForce sau GT) si AMD (seriile AMD Radeon sau AMD Radeon HD).

La alegerea plăcii video trebuie sa aveți in vedere in primul rând rezoluția maxima oferita dar si cantitatea de memorie cu care este dotata, iar in legătură cu aceasta, frecventa la care lucrează. De preferat este cel puțin 1GB DDR3. Acum, probabil, va spuneți: știu ce procesor, știu ce placa video sa aleg, clar, acum știu cum aleg laptopul! Gresit! Tocmai am scris mai sus ca placa video este in strânsă legătură cu display-ul! Deci, continuam!

Display-ul este elementul care impune, in mare parte, dimensiunea si greutatea laptopului. Daca avem in vedere raportul calitate/preț, atunci dimensiunea care se impune este cea de 15,6”, celelalte, de 17,3” sau de 14”, fiind produse in cantități mai mici necesita costuri mai mari pentru producerea lor. Rezoluția standard este de 1366×768 sau 1600×900 dar tendința este de trecere la full HD, adică 1920×1080. De reținut ca un display mai mare si de o calitate ridicata necesita si o baterie de acumulatori mai mare si mai buna.

Pentru cei ce se interesează despre „cum aleg placa video pentru laptop” pentru ca folosesc acest instrument extraordinar pentru vizionarea de filme sau editare grafica, este recomandat a se achiziționa un display mat, de preferat cu panou IPS si cu unghi de vizibilitate cat mai bun (mare).

Memoria RAM… in „Cum aleg un hard pentru laptopul meu”.

Ghid achiziție laptop Gaming – tutorial – cum trebuie sa-ți alegi laptopul

Ultimul update la De

Ghid achiziție laptop Gaming tutorial

Despre ce este vorba in tutorialul Ghid achiziție laptop Gaming ?

In acest tutorial video ” Ghid achiziție laptop Gaming ” o sa va arăt cum trebuie sa culegeți informațiile atunci când sunteți in căutarea unui laptop de gaming.

O sa va arat si cum puteți compara chipurile grafice intre ele, ca sa va dați seama de performanta lor.

De ce trebuie sa ținem cont la cumpărarea unui laptop de gaming

Recenziile:

Recenziile nu trebuie sa fie un factor important in decizia de achiziție. Mai important este sa comparați componentele care din instalate in diferite laptop-uri.

Recenziile sunt subiective si sunt bazate pe observații făcute pe produsul respectiv, cel mult comparativ cu un produs deținut anterior.

Desigur recenziile pot oferi informații legate de aspecte mai puțin importante pentru gaming. De exemplu, cum arata laptop-ul, cât tine bateria, calitatea materialelor, etc; Dar ideea este ca recenziile trebuie sa fie un factor minor in algoritmul de cumpărare.

Procesorul sau CPU:

Procesorul central este, alături de chipul grafic, un factor extrem de important in ecuația de alegere a laptopului.

Un CPU bun pentru gaming trebuie sa aibă măcar 4 nuclee fizice, la o frecventa nominala cat mai mare. Atenție, frecventa nominala este cea pe care procesorul o are mai tot timpul. Frecventa maxima nu este atât de importanta, pentru ca aceasta este prezenta doar in unele momente doar pentru câteva secunde.

Chipul grafic sau GPU

Este de la sine înțeles ca chipul grafic este probabil cel mai important, alături de CPU bineînțeles.

Cu cat chipul grafic este mai puternic, cu atât jocurile se mișca mai fluent.

Diferențierea intre laptop-urile pe care ați pus ochii

Sa zicem sa ați stabilit bugetul, aveți bănuțul si acum trebuie sa alegeți.

Mergeți pe un magazin online si va opriți la câteva modele candidate, din care trebuie sa alegeți favoritul.

Pentru diferențierea unor modele de laptop, puteți folosi site-uri cu baze de date generoase, cum ar fi

Ei au acolo clasamente cu chipuri grafice si procesoare:

Bateria la laptopurile de Gaming

Din punctul meu de vedere bateria la un laptop de gaming nu ar trebui sa fie un factor decisiv in momentul achiziției. Desigur e importanta, dar nu in așa măsura ca la un laptop de lucru.

Ecranul la laptopurile de Gaming

Ecranul este de preferat sa fie IPS si daca bugetul permite sa aibă 120 hz sau peste. Ca cat rata de reîmprospătare a panoului este mai mare, cu atât puteți juca la FPS ridicat fără “ruperea” cadrelor.

Rezoluția, cu cat este mai mica, cu atât grafica depune mai puțin efort si poate afișa cadrele mai rapid.

O rezoluție de 1920×1080 pentru gaming este de preferat. Oricum la 15 inch o rezoluție de 1080 este suficienta. Si pana la urma experiența in joc nu este data de rezoluție.

Memoria RAM si stocarea

Cat mai mult.

La stocare si memorie RAM nu e ca la minimalism, aici “less nu este more”.

Avem nevoie de cat mai multa memorie RAM si o stocare sat mai incapatoare. Aș zice ca un 16GB de RAM este decent pentru gaming la 1080.

Totuși, daca sunteți presați de buget, puteți sa căutați cu atenție laptop-uri cu 8 GB de ram lipiți pe placa de baza a laptop-ului si un slot liber. Asta înseamnă sa puteți face un upgrade ulterior ca sa aveți 16GB

Trackpadul si tastatura

Sunt importante pentru gaming, dar de obicei se folosește mouse-ul, iar tastaturile sunt decente. Unii folosesc chiar si tastaturi externe pentru gaming. La peste 3000 de lei găsim tastaturi decente pe laptop-uri, mai ales la seriile mai scumpe.

Răcirea !

Asta este una dintre cele mai importante chestiuni la laptop-urile de gaming.

Răcirea este destul de greu de făcut într-un spațiu atât de mic. De aceea, la laptop-urile mai subțiri frecventa procesorului coboară mult mai des, pentru auto protecție.

Ar fi ideal ca laptop-ul sa aibă soluții de răcire separata pentru CPU si GPU, ca sa se poată disipa mai eficient căldura generata in timpul unu joc.

Tutoriale ghiduri achiziție

Asus VivoBook ieftin cu ecran OLED

Configurație PC 2021 echilibrat opțional gaming

Sfaturi achiziție SSD ieftin

Tutorial video – Ghid achiziție laptop Gaming

Previous article Laptop Bun în 2022 + Recomanda...
Next article Ce fel de laptop alegi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here