Oricât de multe funcționalități implicite ar avea un browser, acestea nu ar fi nici pe departe la fel de bune ca întregul ecosistem de extensii pe care majoritatea browserelor importante ale momentului îl au în permanență la dispoziție. Mai multe funcționalități ar putea complica peste măsură setările browserului și nu ar acoperi decât o foarte mică parte a nevoilor diverselor tipuri de utilizatori. Soluția modulară a extensiilor, gratuite sau cu plată, acoperă virtual orice nevoie imaginabilă a oricărui utilizator și simplifică setarea browserului, eliminând funcționalități de care poate că nu ai fi avut niciodată nevoie. Așa că poți instala ce ai nevoie, când ai nevoie și pentru cât timp ai nevoie.
Cu un portofoliu de aproximativ 190.000 de extensii și aplicații web , cel mai utilizat browser de pe planetă, Google Chrome , are o ofertă mai mult decât copleșitoare, dar statisticile arată că jumătate dintre acestea au mai puțin de 16 instalări și mai bine de 10 % nu au nicio instalare.
În cele din urmă, majoritatea utilizatorilor utilizează un număr destul de mic de extensii dintre cele disponibile și doar câteva zeci depășesc un milion de utilizatori. Chiar dacă micul nostru top nu a avut drept criteriu de selecție gradul de utilizare, selecția include și una dintre extensiile cel mai des instalate în Chrome (LastPass). Celelalte rezolvă probleme destul de practice, cu care credem că s-au confruntat mulți utilizatori, dar nu este în vreun fel o acoperire exhaustivă a nevoilor populației navigatoare pe web.
LastPass: Free Password Manager
Cu peste 9 milioane de instalări, versiunea gratuită a managerului de parole LastPass te ajută să-ți menții în siguranță parolele pentru toate site-urile pe care le frecventezi. Tot ce trebuie să reții este parola master, în rest funcția de auto-completare a extensiei va introduce automat datele de login pentru fiecare site.
Interfața este intuitivă și ușor de folosit și ai la dispoziție și un sistem de generare de parole considerate sigure, pe care vei ajunge să-l folosești și dacă vei parcurge opțiunea Security Challenge , care verifică cât de sigure sunt parolele tale și remediază situația acolo unde se impune. Te poți autentifica prin parolă sau PIN, dar și, mai comod, prin scanarea biometrică a amprentei. Extensia este, de asemenea, disponibilă și pentru celelalte browsere și platforme de operare, fixe sau mobile.
Dark Reader
Nouă modă a aspectului întunecat al browserelor nu este doar o chestiune de estetică ci și o opțiune foarte comodă pentru folosirea pe timp de noapte, când albul orbitor al interfeței poate deveni extrem de deranjant. Sistemele de operare și majoritatea browserelor oferă deja moduri dark mai mult sau mai puțin bine implementate (Chrome stă foarte bine la acest capitol), dar numai câteva site-uri oferă și versiuni dark, așa că extensia de față rezolvă cu o eficiență foarte bună problema unui browser întunecat, dar inutil, care afișează pagini de un alb orbitor.
Dark Reader nu este singura extensie care oferă așa ceva, dar este una dintre cele mai populare și oferă o implementare plăcută din punct de vedere estetic a funcționalității. Pentru acele site-uri care nu prea au sens sau arată anapoda în versiune întunecată, gen Google Maps, poți seta dintr-un singur click ca extensia să nu modifice în niciun fel cromatica originală a site-ului. Dacă interfața Windows și browserul se întunecă în funcție de ciclul zi-noapte, poți dezactiva extensia dintr-un singur click, pentru a afișa versiunea „de zi” a site-urilor. Și viceversa.
uBlock Origin
Dacă te irită insistența cu care ți se insinuează în câmpul vizual reclamele de pe web, un ad blocker este o soluție foarte comodă, dar care are și unele neajunsuri, în cazul unor site-uri care nu îți permit accesul dacă detectează o astfel de extensie activă în browserul tău sau al altor site-uri care te tot pisează cu solicitarea de a le trece în așa-numita „whitelist” a site-urilor excluse de la procedura de blocare a reclamelor.
Dacă nu ai absolută nevoie de astfel de site-uri, uBlock Origin este o soluție foarte comodă, dar care merge mult dincolo de simpla blocare a reclamelor, oferindu-ți și module de protecție a intimității sau de blocare a domeniilor malware și a altor potențiale riscuri în materie de securitate. Ceea ce-l departajează de celelalte ad blockere este faptul că nu consumă multe resurse de memorie și de putere de calcul, ceea ce permite încărcarea mai multor liste și deci o protecție mai bună. Este și foarte ușor de folosit, începătorii având la dispoziție un singur buton mare, cu simbolul specific al unui buton de alimentare. Avansații pot configura în detaliu filtrele și le pot combina pentru diverse scenarii specifice de utilizare.
The Great Suspender
Insațiabila foame de resurse a lui Chrome este de multă vreme notorie și, în scenarii extreme, în care trebuie să ții deschise zeci de tab-uri, poate fi afectată chiar funcționarea întregului calculator, care se va încetini considerabil, mai ales că browserul nu deblochează memoria folosită nici chiar după ce închizi tab-ul respectiv.
The Great Suspender vine în întâmpinarea problemei și, conform numelui, suspendă taburile pe care nu le folosești. În felul acesta, aplicația ține sub control memoria acaparată de browser. Practic, dacă ai multe taburi deschise tot timpul, acelea care nu sunt accesate după o perioadă configurabilă de timp sunt automat suspendate în fundal, eliberându-se și memoria și resursele de calcul ocupate de respectivele taburi. Extensia este suficient de inteligentă pentru a nu suspenda, spre exemplu, taburile care rulează conținut audio, dar pe care nu ai nevoie să le vizualizezi și îmbunătățește masiv performanța la repornirea Chrome cu un mare număr de taburi deschise.
HTTPS Everywhere
HTTPS Everywhere este o extensie creată de Electronic Frontier Fundation (EFF) și Tor Project care comută automat mii de site-uri de la varianta nesigură HTTP la cea securizată HTTPS. În felul acesta, extensia te poate proteja împotriva multor forme de supraveghere sau a tentativelor de deturnare a contului, precum și împotriva unor forme de cenzură pe web. Însă prețul pe care uneori ar trebui să-l plătești este acela că unele site-uri vor arăta ciudat sau se vor bloca în variantă securizată, motiv pentru care HTTPS Everywhere include un buton care îți permite dezactivarea extensiei pentru un anumit site. O extensie utilă, mai ales dacă obișnuiești să navighezi pe site-uri mai vechi, care nu s-au obosit să facă tranziția la HTTPS.