Managerul de parole este cea mai bună soluție pentru a nu fi nevoit să reții decât o singură parolă pentru a avea acces în siguranță la toate site-urile și serviciile web pe care le frecventezi. Astfel, nu mai ești nevoit să folosești aceeași parolă peste tot pe web și îți poți securiza accesul la conturi  într-o manieră foarte comodă.

Există o sumedenie de managere de parole, aproape toate oferind suport multi-platformă și extensii pentru toate browserele populare și funcții suplimentare pentru a ajuta să stochezi în condiții securizate nu doar parole, ci și date de identitate, notițe confidențiale, datele cărților de credit pe care le folosești, adrese, parole de Wi-Fi și alte secrete personale. Utilizarea acestor aplicații este de obicei foarte ușor de învățat, deși unele dintre ele, cum este cazul lui KeePass, pot fi destul de intimidante pentru începători.

Managerele de parole îți mențin datele de logare sigure, dar nu pot face nimic dacă bazele de date ale serviciului web sunt compromise. Însă te ajută să schimbi rapid și sigur datele de login, asigurându-se că nu refolosești parole deja compromise. Multe astfel de servicii monitorizează internetul și chiar și Dark Web-ul în căutare de breșe de securitate care să-ți fi compromis vreuna dintre parole și te alertează dacă un astfel de eveniment are loc.

Înainte de a trece la o prezentare mai detaliată, trebuie să subliniem un element de disciplină foarte important pentru securitatea datelor tale de login și anume dezactivarea funcției de auto-completare a acestora , care în trecut a generat destule probleme de securitate. Managerele îți indică dacă și câte conturi ai disponibile pentru un anumit serviciu web și va trebui să introduci tu datele de logare, cu câteva click-uri, oricât de comodă ți s-ar părea alternativa.

LastPass

Managerul de parole LastPass

Una dintre cele mai larg răspândite aplicații pentru administrarea parolelor, LastPass este prezentă în topul căutărilor în magazinul de extensii al oricărui browser. Folosită pe scară largă în versiunea gratuită (versiunea Premium costă 3 dolari pe lună), extensia este disponibilă pentru toate browserele importante (Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer, Edge și Opera) și pentru multiple platforme de operare, care includ Windows, MacOS, Linux, Android, iPhone și iPad.

Logarea este simplă și rapidă , iar aplicația oferă și funcționalități suplimentare, cum ar fi reținerea de date pentru plăti și adrese, un generator de parole sigure, precum și stocarea de notițe sigure, inclusiv date despre cărți de credit, parole de Wi-Fi etc.

Pentru 36 de dolari pe an, versiunea Premium oferă partajarea de multiple parole, login-uri și alte elemente cu contactele de urgență pe care le stabilești (prieteni sau membri ai familiei), autentificare cu mai mulți factori avansată, prin YubiKey și un scaner de amprente, precum și  1 GB spațiu de stocare criptat. Planul pentru familie, care costă 48 de dolari pe an, îți oferă șase conturi individuale, foldere partajate  și o interfața pentru administrarea conturilor și a securității acestora.

LastPass nu este perfectă și asta s-a văzut în septembrie anul acesta, când utilizatorii au fost speriați de o problemă care ar fi putut compromite parolele, însă compania a reparat potențiala breșă înainte de a apărea vreun exploit cunoscut.

Accesează site-ul LastPass

Bitwarden

Manager de parole Bitwarden

O alternativă gratuită la LastPass care a crescut foarte mult în popularitate, mai ales în rândul amatorilor de software open source, este Bitwarden , un manager de parole cu o istorie de trei ani care își oferă codul sursă pe GitHub spre evaluarea oricui și în plus, potrivit companiei producătoare, este auditat de cercetători independenți în domeniul securității și de terțe firme de audit de securitate. Managerul lucrează sub Windows, MacOS, Linux, Android, iPhone și iPad.

Oferă extensii de browser pentru Chrome, Firefox, Safari, Edge, Opera, Vivaldi, Brave și Tor Browser, dar poți accesa datele stocare și prin intermediul site-ului, din orice browser. Poți stoca obiecte create manual sau importate, care pot fi date de login, date ale cărților de credit, date de identitate sau notițe securizate.

De asemenea, ai la dispoziție și un util generator de parole sigure . Datele sunt sincronizate în cloud, dar, dacă preferi propriul cloud, poți instala Bitwarden ca server. Bitwarden oferă si un abonament premium care costă doar 10 dolari pe an și oferă spațiu de stocare criptat de 1 GB, opțiuni pentru logare cu doi pași, un generator de cod de verificare TOTP (2Fa), rapoarte privind spargeri de date la furnizorii de servicii și altele.

Bitwarden oferă o auto-completare a datelor semi-automată (și complet automată, dacă o activezi), ceea ce reprezintă o bună practică de securitate. Trebuie să faci clic pe pictograma extensiei pentru a completa datele de login disponibile, ceea ce îți permite, spre exemplu, să selectezi dintre mai multe nume de utilizator pentru respectivul serviciu web.

Accesează site-ul Bitwarden

Dashlane

Manager de parole Dashlane pentru iOS

Managerul de parole Dashlane este pe cât de intuitiv pe atât de simplu, fiind cel mai apropiat competitor al lui LastPass. Oferă autentificare cu doi factori și abilitatea de a schimba o multitudine de parole, pe multiple site-uri, cu doar câteva click-uri.

În plus, Dashlane consumă tot mai puțină memorie, cu fiecare nouă versiune, și poate stoca notițe și partaja parole criptate cu contactele de urgența în caz că ai probleme cu contul (de exemplu, ai uitat parola). Softul permite și stocarea parolelor local, într-un seif criptat sau le poate sincroniza automat pe toate dispozitivele tale. Portofelul său digital oferă o modalitate comodă de a face cumpărături în diverse magazine online.

O altă funcție interesantă este aceea de resetare automată a parolei pe un site care a fost hack-uit, fără ca tu să trebuiască să ieși din interfața lui Dashlane .

Versiunea gratuită este limitată la un singur dispozitiv și la 50 de parole stocate, dar cea premium, care costă 3,33 dolari pe lună, oferă stocarea unui număr nelimitat de parole pe un număr nelimitat de dispozitive.

Accesează site-ul Dashlane

KeePass Password Safe

Manager de parole KeePass

Dacă nu te deranjează un aspect „old school” destul de demodat al ferestrei aplicației, KeePass Password Safe îți va oferi opțiuni robuste de securitate, suport pentru mai mulți utilizatori și plugin-uri cu care poți extinde setul de funcții al aplicației.

KeePass funcționează local, ceea ce sporește considerabil securitatea aplicației, dar va trebui să asiguri transferul bazei de date pe alte dispozitive Windows pe care vrei să folosești aplicația.

Generatorul de parole sigure al lui KeePass poate produce parole potrivite pentru site-urile cu cerințe foarte specifice și indică foarte clar ce opțiuni ar putea slăbi parola generată. Managerul de parole te poate urma întotdeauna pe un memory stick și poate rula de pe acesta, fără a fi instalat pe un PC, și are o sumedenie de opțiuni de personalizare cu care te poți juca. Fiind open source , codul poate fi inspectat de oricine și eventualele slăbiciuni pot fi rapid identificate și reparate. Este o aplicație excelentă, însă poate fi destul de intimidantă pentru începători. KeePass este o aplicație Windows, dar există și o variantă cross-platfom KeePassXC, creată de comunitate, pe care o poți folosi și în Linux sau macOS, în afară de Windows.

Accesează site-ul KeePass

1Password

Manager de parole 1Password

1Password a fost, inițial, o soluție pentru administrarea parolelor centrată pe dispozitive Apple, dar funcționalitățile sale au fost extinse până acum la iOS, Android, Windows și ChromeOS. Există chiar și o versiune a instrumentului în linie de comandă, care funcționează oriunde. Desigur, vine și sub formă de extensii de browser (Chrome, Firefox, Safari, Edge și Opera), fiind astfel foarte ușor să generezi și să editezi noi parole din browserul tău favorit.

Managerul, proiectat cu o interfață care arată foarte bine, nu este disponibil în versiune gratuită, dar ai la dispoziție o perioadă de încercare de 30 de zile înainte de a te abona. Un abonament costă 36 de dolari pe an  și vine cu stocare inclusă de 1 GB  și un sistem opțional de autentificare cu doi factori.

Un mod „travel” îți permite să ștergi orice date sensibile 1Password din dispozitivul tău atunci când călătorești și apoi poți restaura datele cu un singur click când te întorci acasă. Aplicația oferă o integrare strânsă cu alte aplicații mobile. În loc să trebuiască să faci copy/paste cu parolele între managerul de parole și alte aplicații, 1Password este integrată cu multe dintre acestea și poate oferi auto-completarea datelor.

Accesează site-ul 1password

Previous article ASUS participă la Dreamhack Cl...
Next article ASUS anunță routerul BRT-AC828...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here