Cine a creat primul telefon mobil și cum arăta acesta. Martin Cooper, omul care a revoluționat domeniul telecomunicațiilor

Dacă vi se păreau mari primele telefoane mobile pe care le-ați avut, prin anii 2000, ar trebui să vedeți cum arăta primul celular din istorie. Acesta era un Motorola de 1.3 kg, cu o lungime de 23 cm. Imaginați-vă cum ar fi să cărați așa ceva după voi! Cine a creat primul telefon mobil? Martin Cooper este omul care, în 1973, a revoluționat istoria telecomunicațiilor: acesta a demonstrat că telefonul celular creat de el și echipa sa de la Motorola este funcțional, realizând și prima convorbire cu un astfel de aparat.

Vezi și: Cine a creat Instagram: cine sunt inventatorii cele mai populare rețele de foto- sharing din lume

Cine a creat primul telefon mobil: Martin Cooper – inginerul considerat “tatăl telefoniei mobile”

Înainte de apariția telefonului inventat de Cooper, mai existau un fel de telefoane mobile, însă acestea erau, de fapt, instalate în mașinile polițiților, ale ambulanțelor sau în taxiuri – unde era nevoie de comunicare rapidă. Aceste telefoane nu puteau fi conectate la rețeaua de telefonie fixă clasică și nu erau nici dotate cu numere pentru apelare.

Cooper este considerat inventatorul telefonului mobil portabil. El este și primul om din istorie care a realizat o convorbire cu un telefon mobil, un Motorola DynaTAC. Pe 3 aprilie 1973, Cooper l-a sunat pe șeful departamentului de inventică al firmei concurente, AT&T, pentru a-i da marea veste. “Joel, Marty la telefon. Te sun de pe un celular, un celular adevărat, portabil”, i-a spus Cooper competitorului său, Dr. Joel S. Engel de la AT&T.

Inițial, acest telefon fusese creat pentru polițiști, ca să nu mai fie nevoie să se deplaseze la mașini pentru a comunica. Motorola DynaTAC avea o singură linie și putea fi folosit doar pentru a iniția apeluri.

Martin a lucrat la Motorola timp de 29 de ani, aducându-și aportul la dezvoltarea următoarelor generații de telefoane mobile. Inventatorul în vârstă de 90 de ani a contribuit însă și la apariția radioului mobil, a cristatelor de cuarț, oscilatoarelor, ecranelor cu cristale lichide, tehnologiei Stereo Motorola A.M etc.

Când a fost lansat pe piață primul telefon mobil

De la momentul istoric din 1973 au mai durat încă 10 ani până când Cooper și echipa sa au reușit să facă un telefon care să poate fi vândut și folosit de publicul larg. Era nevoie să se creeze o rețea de telefonie mobilă, să obțină diverse licențe și avize pentru ca telefonul să fie funcțional.

Dar a venit și ziua aceea! Astel, pe 21 septembrie 1983, Motorola a intrat în istorie ca fiind firma care a lansat primul celular portabil- Motorola DynaTAC 8000 X. Însă nu oricine și-l permitea! Costa, la vremea aia, 3.995 de dolari! Pare un preț mare, însă și suma folosită pentru cercetare și dezvoltare a fost una impresionantă – peste 100 de milioane de dolari.

În 1984, primul mobil care putea să treacă de la o arie celulară la alta a fost lansat de Bell Labs . Telefoanele încep să aibă domensiuni mai mici și să acopere o arie mai mare. Dacă în prezent se folosește tehnologia digitală pentru efectuarea convorbirilor, atunci transmisia se făcea în sistem analog, iar convorbirile nu erau tocmai “de calitate”.

În anii ’90 a fost lansată a doua generație de telefoane mobile, transmisia făcându-se în sistem digital. Astfel, convorbirile scăpau de interferențe, iar conectarea cu rețeaua se făcea mai rapid.

Telefoanele sunt mai mici si devin mai usor de purtat.

Istoria telefonului mobil: cum a evoluat de la 1900 până azi

Istoria telefonului mobil a început ca un maraton, pentru ca apoi să se transforme într-un sprint și să evolueze spre o cursă contracronometru.

Istoria telefonului mobil a început ca un maraton, pentru ca apoi să se transforme într-un sprint și să evolueze spre o cursă contracronometru. După primul apel între două telefoane prototip a durat 10 ani până la lansarea primului device. În prezent sunt lansate telefoane noi lunar și, în anumite perioade ale anului, chiar săptămânal.

Nu ne putem gândi la un device care să fi avut vreun impact mai mare asupra omenirii decât telefonul mobil. Conform unui studiu, un om atinge în medie telefonul mobil de 2.617 ori anual și mai bine de 800 de ore sunt petrecute pe telefonul mobil, adică mai mult de o lună calendaristică!

La început, telefonul mobil avea un obiectiv simplu: să putem comunica între noi când ne aflăm în mișcare sau când nu suntem acasă. În prezent, smartphone-ul este folosit pentru cumpărături, gaming, socializare, plată la restaurant etc. Pentru a putea înțelege cum s-a ajuns la acest punct, hai să descoperim împreună istoria telefonului mobil:

Evoluția telefonului mobil din anii 1900 până astăzi

Primele semne istorice legate de telefonul mobil datează din 1908, când a fost înregistrat un brevet în Kentucky pentru un „telefon wireless”. Însă primul apel telefonic între două mobile avea să fie efectuat în 1973, de către Martin Cooper de la Motorola. Era un prototip pentru modelul DynaTAC, cântărea 1.1 kilograme și are 23 de centimetri lungime.

A durat 10 ani până la lansarea primului model. Unul care avea un preț de 4.000 de dolari și a cărui baterie oferea o conversație de 30 de minute înainte să fie necesară reîncărcarea, care dura 10 ore! Cu toate astea, primul telefon mobil este considerat Mobira (Nokia) Senator, lansat în 1982, cu un an înainte de modelul Motorola. Avea o greutate de 10 kilograme și folosea o rețea numită NMT (Nordic Mobile Telephony) ce a devenit parte din prima rețea 1G.

Au durat alți 9 ani până când a fost lansat primul telefon mobil adevărat care putea fi folosit oriunde în lume datorită posilității de a accesa rețeaua Global System for Mobile Communication (GSM), cea cunoscută adesea ca fiind 2G, a doua generație de tehnologie celulară wireless.

Primul telefon mobil în România

În țara noastră primele apeluri cu ajutorul telefonului mobil au avut loc după 1992, când a apărut Telefonica România, primul furnizor de telefonie mobilă din România. În martie 1993 a apărut serviciul Telemobil, care folosea rețeaua 1G. Aceasta putea să acopere doar Bucureștiul și o rază de până la 50 de kilometri din jurul capitalei.

Telefoane mobile pe care nu le uităm

Dacă distanța de la primul apel telefonic până la primul telefon mobil a fost acoperită de un număr mare de ani, viteza cu care tehnologia a progresat a cunoscut o creștere exponențială cu fiecare descoperire. De la primul TAC al celor de la Motorola și până la actualul Galaxy Fold au existat un număr de device-uri care au reprezentat un salt uriaș pentru acele vremuri.

Motorola Micro TAC 9800X, cu clapetă

Când spunem Motorola ne gândim cu nostalgie la era telefoanelor cu clapetă. Apariția acestui model a durat însă 6 ani. Cei de la Motorola nu s-au mulțumit după primul telefon mobil al companiei lansat în 1983. Au urmat alte 5 modele din gama DynaTAC, până când au fost înlocuite de MicroTAC 9800X. A fost primul telefon care a venit cu clapetă, fiind mai întâi o versiune analog lansată în 1989, pentru ca 5 ani mai târziu să fie lansată versiunea GSM. Era cel mai mic telefon lansat până în acel moment, cântărind 350 de grame, iar prețul era unul destul de piperat, între 2.500 și 3.500 de dolari.

1011

Primul telefon mobil cu acces la GSM a fost Nokia 1011. Cântărea 500 de grame și avea o memorie care putea să rețină 99 de numere de telefon și putea trimite mesaje text și a fost produs în masă până în 1994, când au apărut succesorii Nokia 2010 și Nokia 2110. Prețul era de aproximativ 1.800 de dolari.

Siemens S10

Următorul telefon revoluționar a fost al celor de la Siemens: primul telefon mobil cu un ecran color. Oferea până la 6 linii de informații în 4 culori diferite. A fost și primul telefon cu aplicații precum alarmă, agendă telefonică și un reportofon incorporat.

Nokia 3310

Probabil cel mai reprezentativ telefon mobil din istorie rămâne Nokia 3310, un telefon vândut în anul 2000 în nu mai puțin de 125 de milioane de unități. Telefonul oferea posibilitatea alegerii unui ton de apel personalizat, screensaver sau mesaj de pornire. Telefonul a ajuns la statutul de cult datorită rezistenței uriașe și a bateriei excelente. A fost telefonul care a făcut popular jocul Snake II. Telefonul a fost atât de popular încât a fost lansată o nouă versiune la 17 ani distanță.

iPhone

Istoria telefonului mobil a continuat cu diferite modele cu un succes răsunător precum Nokia 1100 sau Motorola Razr. Însă pasul următor al revoluției a venit în 2007, odată cu apariția primului smartphone cu touchscreen, fără taste. Lansat în iunie 2007, costa 499 de dolari cu un abonament pe 2 ani și a fost vândut în 6 milioane de unități. Mulți experți consideră că acel moment a fost cel mai important din istoria smartphone-ului. Ulterior au apărut magazinele de aplicații, îmbunătățiri pentru display, camera, baterie și multe altele.

Noua generație de telefoane

Ultimul deceniu din lume smartphone-urilor a reprezentat o evoluție mai degrabă lentă. Deși au existat salturi tehnologice importante, precum încărcarea wireless a telefonului, mai mulți senzori pentru cameră pe spate și multe altele, nu a mai existat un device revoluționar până în 2019, când au apărut primele smartphone-uri cu ecran pliabil. Momentan, acest tip de device este doar în prima parte a descoperirii, însă prezintă un potențial de a egala importanța celorlalte device-uri care au marcat istoria telefonului mobil.

10 lucruri de ştiut despre istoria ... Telefonului mobil

Telefonul mobil este astăzi un obiect absolut indispensabil pentru foarte mulţi oameni. Câţiva dintre ei au chiar mai mult de 1 telefon. Cu toate acestea, se pare ca acest obiect a avut o istorie şi o naştere destul de grele, iar trecerea de la telefonul fix la mobil a presupus schimbarea mentalităţilor. Dar de-a lungul secolului al XX-lea, această modernizare a parcurs mai multe trepte. Iată zece lucruri despre crearea şi istoria telefonului mobil.

În 1910, inventatorul şi omul de afaceri suedez Lars Magnus Ericsson pune în practică conceptul de telefonie mobilă instalându-şi un astfel de dispozitiv în maşina sa. Prin intermediul unei antene bifilare, reuşeşte să se conecteze cu reţeaua de telefonie naţională în timp ce se deplasa prin ţară.

În 1946, inginerii sovietici G. Saphiro şi I. Zaharcenko testează cu succes un telefon montat într-un autovehicul care, pe o rază de 20 de kilometri, se putea conecta la reţeaua locală.

Conceptul de bază de telefonie celularăse naşte în 1947, când cercetătorii îşi dau seama că, prin introducerea unor zone celulare pot îmbunătăţi substanţial eficacitatea convorbirilor. Astfel, în decembrie 1947, Douglas H. şi W. Rae Young, ingineri la firma americană de cercetare Bell Laboratories, propun construcţia unor celule hexagonale ca relee pentru telefoanele mobile.

În 1957, radio-inginerul sovietic Leonid Kuprianovici din Moscova a creat un telefon portabil numit după iniţialele sale LK-1 sau „radiofon”. Acesta era prevăzut cu antenă, rotiţă pentru formarea numerelor şi putea comunica cu o staţie-bază. Avea o greutate de 3 kg, raza de acţiune 20-30 km, iar timpul de funcţionare al acumulatorilor ajungea până la 20-30 de ore. Kuprianovici şi-a patentat invenţia în acelaşi an.

Telefonul mobil a fost inventat în 1973 în Statele Unite ale Americii, deşi diverse concepte, planuri şi prototipuri au existat încă de la începutul secolului XX.

Inventatorul telefonului a fost Motorola.

Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, unul dintre managerii Motorola a iniţiat pentru prima oară un apel de pe telefonul mobil.

La capătul firului fictiv s-a aflat nimeni altul decât Joel Engel, rivalul său de la Bell Labs (actualii Alcatel-Lucent), o altă companie în căutarea revoluţionării tehnologiei.

În 1983 a apărut primul telefon mobil destinat utilizatorului final (eu, tu şi restul lumii), aprobat de către FCC pentru comercializare. Acesta a fost Motorola DynaTAC. Acesta cântărea aproape 1 kg.

În perioada 1983 – 1989 au apărut cinci modele DynaTAC, iar la sfârşitul anului 1989 au fost înlocuite de către un terminal mult mai performant, Motorola MicroTAC.

Previous article Cele mai ieftine și recomandat...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here